Готови панировки и галета се продават във всеки хранителен магазин, но много по-вкусна е галетата, която сте приготвили със собствените си ръце. Необходим ви е хляб на един или два дни.
Хлябът се нарязва на филийки, а те – на лентички. Те се изсушават в микровълновата печка на режим грил в продължение на осем-девет минути.
Начупват се на малки парченца и се смилат в кухненския робот. При липса на такъв се използва старият проверен начин – разпределят се върху вестник и се мачкат като с валяк със стъклена бутилка.
Галетата се използва за приготвяне на много пържени и печени ястия от месо, зеленчуци и риба. Лесно се приготвя домашна галета по следния начин: хлябът, предварително нарязан на тънки филийки, се изсушава във фурната, но без да променя цвета си.
С помощта на точилка хлябът се натрошава на ситно, след това се добавят по желание различни видове подправки и сол, които се разбъркват добре с галетата.
Можете да приготвите домашна галета от различни видове хляб – ръжен хляб, типов хляб и бял хляб, като нарежете по няколко филийки от всеки вид на лентички и ги изсушите във фурната.
Филийките се сушат на около 100 градуса, като постоянно се отваря вратичката, за да не прегорят. След като са изсушени, можете да ги превърнете в галета и с помощта на дървено чукче и хаванче. Лесно ще направите от сушения хляб галета, като го прекарате през месомелачка.
Ръженият и типовият хляб са подходящи за галета с по-плътен и наситен вкус, но галетата се получава доста тъмна.
Галета се прави и с олио. Фурната се нагрява до 150 градуса. В горещата фурна се слага тава с нарязани филии. Напръскват се с няколко капки олио за вкус.
Пече се десет минути, филиите се обръщат и се пече още десет минути. Добавят се подправки по вкус, преди да се смелят филиите на галета – нарязан на ситно чесън или нарязан на дребно босилек.
За паниране на пилешко и риба е подходяща по-едра галета, за месно филе и изделия от кайма се използва ситно смляна галета. Съхранявайте галетата в херметично затварящ се буркан.
Вижте също какво друго можете да приготвите със стар хляб.
Коментари