Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да направим галет в три лесни стъпки

Как да направим галет в три лесни стъпки

Как да направим галет в три лесни стъпки
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni

Галет е традиционно френско кулинарно изкушение, което представлява плосък сладкиш, подобен на пай. За разлика от американския си еквивалент, галетът е изпечен без форма, директно върху тава, но за сметка на това е много по-хрупкав и предизвикващ сетивата и вкусовете. Може да бъде както сладък, така и солен галет.

Ето една лесна рецепта за сладък галет в три стъпки:

Галет с плодове

Необходими продукти:

1 и 1/2 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. студено масло, нарязано на кубчета

1/4 ч.ч захар

1/4 ч.ч. студена вода

2 ч.ч. плодове по избор (например праскови, ягоди или ябълки)

2 с.л. захар за поръсване

1 яйце, разбито (за намазване)

Стъпки в приготвянето на галет

Галет

1. Приготвяне на тестото за галет: Смесете брашното и захарта в купа. Добавете студеното масло и го претрийте с пръсти, докато сместа стане на трохи. Постепенно добавете студената вода и омесете масленото тесто, докато се събере на топка. Увийте го в прозрачно фолио и го оставете в хладилника за тридесет минути.

2. Приготвяне на плодовете: Нарежете плодовете на тънки филийки. Разточете тестото върху набрашнена повърхност в кръг с диаметър около 30 см. Поставете плодовете в центъра на тестото, като оставите около 5 см от ръба свободни. Поръсете плодовете със захар. Ако използвате ябълки, можете да ги поръсите с канела и индийско орехче. След като галетът е изпечен, каквито и плодове да сте използвали, можете да ги поръсите с карамел.

3. Печене на галета: Прегънете краищата на тестото върху плодовете, като оставите центъра открит. Намажете краищата с разбито яйце. Печете в предварително загрята фурна на 200° градуса за около 30-35 минути или докато тестото стане златисто и хрупкаво.

След като извадите изпечения галет, ще видите, че кората на е станала едновременно люспеста и маслена и е поела аромата на използваните плодове. Ако сервирате галета топъл, сложете по средата (там, където плодовете се виждат) топка ванилов сладолед.

Галетите са прекрасна и значително по-лесна алтернатива на пая, когато, знаете, не ви се прави истински пай. Галетът може да е с ягоди, с праскови, с горски плодове, с боровинки или с джинджифил и круши. Всяка разновидност на това изкушение може да стене един от вашите любими сладкиши.

Галетите са вкусни, достъпни и най-доброто от всичко – лесни за правене. Гответе тези мързеливи пайове, защото няма нищо сложно в приготвянето им, а могат да придадат изтънчен френски вкус на вечерята ви.

Най-добрата част е, че ще получите сърдечни реакции от другите всеки път когато сервирате перфектният галет, сякаш сте прекарали цял ден, създавайки нещо толкова красиво и вкусно.

Вижте и другите ни предложения за домашен галет или опитайте този вкусен киш.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest