Фрикасето е вид сос, подобен на Бешамела, към който се прибавят разбити жълтъци. Използва се най-вече за заливане на сварени или изпържени меса, но у нас е най-разпространено Пилето-фрикасе.
За да можете всеки път, когато Ви се дояде пилешко с фрикасе, да се разнообразявате, можете да пробвате следните три варианта за приготвянето му:
Пилешко фрикасе от пилешки гърди
Необходими продукти: 500 г. пилешки гърди, 2 с. л. масло, 2 с. л. брашно, 2 ч. ч. бульон, 2 разбити жълтъка, сол и лимонов сок на вкус.
Начин на приготвяне: Пилешкото месо се слага да се вари в леко подсолена вода. След като е готово, се изважда, оставя се да изстине и се накъсва на тънки като конци ивички. Отделно брашното се разтваря в малка част от пилешкия изстинал бульон. Сипва се към останалата част от бульона и се слага да ври при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Накрая се прибавят маслото и жълтъкът, сол и лимонов сок на вкус и с така приготвения сос се залива пилешкото месо. Всичко се разбърква добре.
Фрикасе с месо от бутче
Необходими продукти: 500 г пилешко обезкостено месо от бутчета, 1 зеленчуков бульон, 20 г масло, 4 с. л брашно, 3 жълтъка, 1 скилидка чесън, няколко зрънца черен пипер, сол и лимонов сок на вкус.
Начин на приготвяне: Пилешкото месо се слага да ври и след като се премахне пяната, към водата му се добавя бульонът и зрънцата черен пипер. Когато е готово, се изважда и се нарязва на порции, които се запържват в малко масло и се нареждат в чиния. Брашното се запържва заедно с 4 с. л. масло и към него се прибавя на порции бульонът, в който се е варило пилешкото месо.
Добавя се и счуканата скилидка чесън. Използва се толкова количество бульон, колкото искаме да е гъст сосът. След като поври около 10 минути, сосът се сваля от котлона и се застройва с жълтъците, добавя се малко лимонов сок и сол на вкус и с готовият сос се залива пилешкото месо. Ако искате, можете за украса да сложите няколко нарязани на колелца моркова от туршия.
Вариант 3 за пилешко фрикасе
Необходими продукти: 500 г пилешко обезкостено месо от бутчета, 20 г масло, 4 с. л. брашно, 2 жълтъка, сол на вкус, няколко стръка ситно нарязан магданоз
Начин на приготвяне: Пилешкото месо се сварява в подсолена вода и след като е готово, се нарязва на порции и се нарежда в купата, в която ще го сервирате. Брашното се запържва заедно с маслото и се разрежда с бульона, в който се е варило пилешкото месо. Оставя се да ври около 10 мин. и накрая се застройва с жълтъците. Добавя се сол на вкус и със соса се залива месото и се поръсва с магданоза.
Не пропускайте да опитате и другите ни рецепти за фрикасе като това класическо пиле-фрикасе, фрикасе с гъби или това телешко фрикасе.
Коментари