Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три начина да си направим боб чорба

Три начина да си направим боб чорба

Боб Чорба

Ето три интересни варианта на супи и чорби, които се приготвят със зрял фасул:

Кремсупа от зрял боб

Необходими продукти: 1 голяма чаша боб, 2 с. л. олио, 1 глава кромид лук, 1 скилидка чесън, 4 чаши зеленчуков бульон, 3 с. л. прясно мляко, 1 ч. л. брашно, сол и джоджен на вкус.

Начин на приготвяне: Бобът се накисва от предходната вечер във вода. Сварява се, като първите две води се изхвърлят. Към него се добавят ситно нарязаните лук и чесън.

След като всичко е готово бобът и зеленчуците се претриват през сито и към така получената смес се прибавя бульонът. Добавя се брашното, което е размито с малко вода, за да се сгъсти супата. Оставя се да ври на слаб огън около 7- 8 минути и накрая се подправя с подправките.

Боб с червен пипер

Люта постна чорба от зрял боб

Необходими продукти: 1 голяма чаша боб, 1 глава кромид лук, 1 люта изсушена червена чушка, джоджен, магданоз, оцет и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Бобът се накисва от предходната вечер във вода. След като се сложи да ври първите две води се изхвърлят.

Когато бобът омекне се прибавят нарязаният на ситно лук и нарязаната на ивички чушка. Оставя се да къкри на тих огън. Когато бобът стане готов, се подправя с изброените подправки, като магданоза се поръсва най-отгоре.

Боб

Боб чорба с пушено рагу

Необходими продукти: 1 голяма чаша боб, 1 глава кромид лук, 1 морков, половин зелена и половин червена чушка, 2 настъргани домата, 1 парче рагу, 3 с. л. масло, сол, джоджен и чубрица на вкус.

Начин на приготвяне: Бобът се слага от предходната вечер да се накисне. Слага се да ври и първите две води се изхвърлят. Прибавя се цялото парче рагу, за да си пуска аромата на пушено месо. След като бобът омекне достатъчно към него се прибавят ситно нарязаните лук, чушки и морков.

Рагуто се изважда, обезкостява се и се връща обратно в чорбата. Изчаква се всички продукти да са готови, добавят се доматите, маслото и всички останали подправки.

Оставя се чорбата да ври още 5 мин. и е готова да бъде сервирана. Ако желаете, можете да я поръсите с малко нарязан на ситно магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest