Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Апетитни плънки за канелони

Апетитни плънки за канелони

редакция:
Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Канелони

Канелоните приличат на много големи макарони и много хора избягват да ги купуват, защото мислят, че приготвянето им е сложно. Това не е така – канелоните в повечето случаи не се варят предварително, а направо се пълнят с плънка и се пекат.

Те се пълнят с различни видове плънка и са добра алтернатива на лазанята. Една от тънкостите при приготвяне на канелони е че плънката трябва да е изстинала или леко топла, когато с нея се пълнят тестените тръбички.

За да приготвите канелони с месо, са ви необходими 400 грама телешка кайма, 150 грама канелони, 1 глава лук, 2 супени лъжици зехтин, 200 милилитра доматен сок, 100 грама пармезан, 3 скилидки чесън, сол и млян черен пипер, 1 литър прясно мляко, 50 грама масло, 3 супени лъжици брашно.

Начин на приготвяне: Лукът и чесънът се режат на ситно и се пържат до прозрачно в зехтина. Добавя се каймата и се пържи при разбъркване 7 минути. Добавя се доматеният сок и се задушава 10 минути под капак. Капакът се сваля сосът ври още 10 минути. Добавя се сол и черен пипер. Плънката се охлажда и с нея се пълнят канелоните.

Канелони със сметана

Приготвя се сос бешамел, като брашното се запържва в маслото и се добавя прясно мляко при непрекъснато бъркане до сгъстяване на соса. Пармезанът се настъргва. Половината от соса бешамел се излива в тавичка с високи стени. Редят се канелоните, пълни с кайма и се заливат с останалия сос. Поръсват се с пармезан и се пекат на 180 градуса в продължение на половин час.

Плънката за канелони със сьомга също е много вкусна. За нея са необходими 500 грама филе от сьомга, 3 яйца, 50 милилитра бяло сухо вино, 100 грама масло, сокът на половин лимон, 100 грама сметана, 50 грама настърган пармезан, сол.

Начин на приготвяне: Филето от сьомга се нарязва на парчета и всяко парче се слага в канелона. Всички канелони се нареждат в намазана с масло тавичка. Жълтъците се бият на водна баня с виното и постепенно се добавя разтопеното масло. Сваля се от огъня, посолява се, добавя се лимоновият сок и разбитата сметана. С този сос се заливат канелоните, поръсват се с пармезан и се пекат 15 минути на 220 градуса.

Можете да изненадате близките и приятелите си с канелони със сладка плънка. Необходими са 14 канелони, 250 грама крема сирене, 3 чаши орехови ядки, 1 ябълка, 1 ванилия, 2 чаени лъжички канела, 2 яйца, 120 грама захар, 100 грама марципан, 300 милилитра прясно мляко.

Начин на приготвяне: Ябълката се обелва и се настъргва, орехите се нарязват на едро. Смесват се орехите, ябълката, половината захар, крема сиренето, 1 яйце, ванилията и канелата. Разбърква се добре. С тази смес се пълнят канелоните. Отделно се смесват другото яйце, млякото, останалата захар и настърганият марципан.

Канелоните се редят в тавичка, намазана с мазнина, и се поливат с млечната смес. Пекат се 30 минути на 190 градуса, покрити с фолио. След това фолиото се маха и се пекат още 15 минути.

Ако обичате италианската кухня, опитайте непременно нашите изпитани рецепти за канелони като тези канелони с кайма или канелоните със спанак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest