В сезона на киселото зеле ви представяме рецепти за зелеви сарми. Ако разполагате с голям гювеч, можете спокойно да ги наредите в него и да ги сготвите там, като предварително сте запържили плънката. Ето и рецептите:
Зелеви сарми с бекон
Необходими продукти: 10 листа от кисело зеле, 350 г телешка кайма, 200 г бекон, праз, 220 г ориз, 2 домата, половин връзка магданоз, 3 ч.л червен пипер, олио, сол.
Начин на приготвяне: Първо трябва да изчистите и измиете праза – нарежете го на шайби, след което го изсипете в мазнина, която е предварително загрята. Добавете и бекона, който сте нарязали на кубчета. Когато празът омекне, време е да сложите каймата – оставете на котлона, докато каймата се раздели на гранули.
През това време нарежете измитите домати на кубчета и почистете ориза. Когато каймата промени цвета си, добавете доматите, ориза, след няколко минути добавете и червения пипер.
Разбъркайте сместа хубаво, след което посолете. Налейте в тенджерата топла вода – не повече от 450 мл. и оставете оризът да я поеме. Накрая добавете скълцания на ситно магданоз.
Когато водата се поеме от ориза, време е да отдръпнете сместа от котлона и да напълните сармите. В един зелев лист се слага около 1 – 2 с.л. смес – зависи от големината на зелката. Когато сармичките са завити ги сложете в гювеч – наливате вода чаша и половина и ги сварявате – ако е нужно добавете още течност.
Следващото предложение за плънката на зелеви сарми е с булгур и свинско месо – най-добре изберете свински врат. Нарежете около 200 г врат на ситно и смесете с един стрък праз, който също е нарязан на ситно.
В отделен съд изсипете булгур – 1 ч.ч. и залейте с вода, оставете да набъбне, след което го изсипете при месото и праза и разбъркайте. В сгорещена мазнина запържете 2 ч. л. червен пипер, добавете и 5 с.л. доматено пюре и разбъркайте.
След като доматеното пюре смени цвета си добавете червено вино – ½ винена чаша червено вино. След няколко минути към тази смес добавете скълцаното месо, праза и булгура.
Добавете ситно нарязан магданоз, чубрица, сол и разбъркайте. Напълнете зелевите сарми и ги сварете. Към течността, която добавяте в тенджерата, където ще ги варите, сложете още ½ винена чаша червено вино.
Зелевите сарми трябва да са наредени в съд, а течността да ги покрива, за да може булгура или ориза да набъбнат достатъчно. Още по-вкусно ще стане ако сложите не само вода, но и зелева чорба – в равни количества.
Коментари