Сармите са традиционно българско ястие, което е популярно на трапезата по Коледните празници. Разбира се, ние българите под сарми разбираме тези с листа от кисело зеле и плънка от ориз.
Но по света има много варианти на това вкусно ястие. Като плънките за сарми са много и различни, в зависимост от вкусовете и предпочитанията. В България през лятото се правят предимно сарми с лозови листа – лозови сарми. Листата могат да се мариноват за употреба през зимата.
Ето няколко плънки за сарми от цял свят!
Плънка с ориз
Това е класика - сарми с ориз. Това са така наречените постни сарми. В тях няма месо, а само ориз и различни зеленчуци като лук, целина, моркови и др.
Плънка с боб
Сарми могат да се напълнят и с боб. Той трябва да е предварително подготвен, сварен и овкусен. Подобна е рецептата като пълнени чушки с боб. И двете ястия са много подходящи за трапезата на Бъдни вечер, когато се сервират само постни ястия.
Плънка с месо
Тук вариантите са много - свинско, телешко, агнешко и даже риба, лукът да е кромид или праз.
Табиети
Така се наричат сармите в Турция. Пълнят се, освен с ориз или булгур, и с месо. Може да се добавят и кедрови ядки, стафиди, сушени череши, пресен магданоз, мента и канела.
Армения
В Армения плънката е с кориандър, копър, мента, канела и топено масло, а понякога към сместа се добавят кестени или грах. Характерни пък за азербайджанската кухня са сладките сарми, в които месото се допълва със сини сливи, кестени и концентриран гроздов сок.
Иран и Афганистан
Там в сармите слагат нахут, пълнежът понякога се замесва със сок от нар, като готовите сарми се заливат със сос от кисело мляко, чесън и краставици.
Румъния
Румънците правят сармите като нас, българите, само че ги заливат със сметанов сос или с мамалига.
Коментари