Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Плънки за сарми от цял свят

Плънки за сарми от цял свят

Плънки за сарми от цял свят

Сармите са традиционно българско ястие, което е популярно на трапезата по Коледните празници. Разбира се, ние българите под сарми разбираме тези с листа от кисело зеле и плънка от ориз.

Но по света има много варианти на това вкусно ястие. Като плънките за сарми са много и различни, в зависимост от вкусовете и предпочитанията. В България през лятото се правят предимно сарми с лозови листа – лозови сарми. Листата могат да се мариноват за употреба през зимата.

Ето няколко плънки за сарми от цял свят!

Плънка с ориз

Това е класика - сарми с ориз. Това са така наречените постни сарми. В тях няма месо, а само ориз и различни зеленчуци като лук, целина, моркови и др.

Плънки за сарми от цял свят

Плънка с боб

Сарми могат да се напълнят и с боб. Той трябва да е предварително подготвен, сварен и овкусен. Подобна е рецептата като пълнени чушки с боб. И двете ястия са много подходящи за трапезата на Бъдни вечер, когато се сервират само постни ястия.

Плънка с месо

Тук вариантите са много - свинско, телешко, агнешко и даже риба, лукът да е кромид или праз.

Табиети

Така се наричат сармите в Турция. Пълнят се, освен с ориз или булгур, и с месо. Може да се добавят и кедрови ядки, стафиди, сушени череши, пресен магданоз, мента и канела.

Армения

Плънки за сарми от цял свят

В Армения плънката е с кориандър, копър, мента, канела и топено масло, а понякога към сместа се добавят кестени или грах. Характерни пък за азербайджанската кухня са сладките сарми, в които месото се допълва със сини сливи, кестени и концентриран гроздов сок.

Иран и Афганистан

Там в сармите слагат нахут, пълнежът понякога се замесва със сок от нар, като готовите сарми се заливат със сос от кисело мляко, чесън и краставици.

Румъния

Румънците правят сармите като нас, българите, само че ги заливат със сметанов сос или с мамалига.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest