Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни яхнии от цял свят

Вкусни яхнии от цял свят

Вкусни яхнии от цял свят

Гръцка яхния с лук и маслини

Необходими продукти: 1/ 2 кг лук, 4-5 скилидки чесън, 3- 4 с. л. зехтин, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, няколко зърна черен пипер, 1 1/2 чаши вода, 1 с.л. доматена салца, 20 зелени маслини без костилка, сол и босилек на вкус

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на полумесеци и се задушава в зехтина заедно с нарязания на ивички чесън. След като всичко омекне, се намалява огъняt и се запържва брашното. Поръсва се с червения пипер и веднага се сипва водата, за да не загори пиперът. Към така получения сос се добавя доматената салца, зърната черен пипер и нарязаните на шайби маслини. Осолявя се. След като всичко е готово, се поръсва с пресен босилек.

Яхния от тиквички по сръбска рецепта

Вкусни яхнии от цял свят

Необходими продукти: 1 кг тиквички, 4 с.л. зехтин, 1 глава кромид лук, 1 морков (по желание) 1 глава чесън, няколко стръка магданоз, 1 с.л. брашно, 3 с. л. оцет, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Тиквичките се обелват и нарязват на продълговати филии. Поръсват се със сол и се оставят за около 30 мин, за да се отцедят от водата. Запържват се от двете страни със зехтин и се слагат върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината. В същата мазнина се запържва ситно нарязаният лук. Тиквичките се разрязват на ивички, прибавят се към лука, заедно с нарязаните скилидки чесън и се слагат 2- 3 чаши вода. След като всички продукти омекнат, се добавя размитото с оцета брашно и ястието ври на слаб огън до сгъстяването на соса. Слагат се сол и черен пипер на вкус и се поръсва със ситно нарязаният магданоз.

Азиатска телешка яхния

Вкусни яхнии от цял свят

Необходими продукти: 700 г нарязано телешко месо, 2 с.л. олио, 3 с.л. брашно, 470 г домати от консерва, 2 глави кромид лук, щипка черен пипер, 75 г ябълков оцет, 110 г петмез, 250 мл телешки бульон, 3 нарязани на ивички моркови, 75 г стафиди, 2 г обелен и настърган джинджифил, сол на вкус

Начин на приготвяне: Месото се запържва в мазнината на силен огън. Добавят се размитото в доматите брашно, нарязаният на ивички лук, сол и черен пипер на вкус. Всичко се разбърква и огъня се намалява. В купичка се смесва петмезът, оцетът и телешкият бульон и се прибавя към яхнията. Всичко се слага в тава и се оставя да се задушава под фолио във фурната. След около 2 часа към ястието се прибавят морковите, стафидите и джинджифилът и се оставя във фурната за около още 30 мин до омекването на морковите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest