С наближаването на Коледа в целия свят става шарено, цветно и вкусно. Улиците по градовете са украсени с много играчки гирлянди, лампички. От домовете на хората се носи мирис на различни ястия и сладкиши. Ако сте решили да разнообразите тази Коледа, можете да го направите като приготвите коледен сладкиш, който е характерен за друго кътче на света, не за България.
Коледната вечеря е важна за всяко кътче на света – тя се приготвя грижливо и обикновено включва някакво месо, пълнено или печено, а десертът също е традиционен. В Австрия приготвят щрудел – в него слагат ядки и плодове. Според тяхната традиция с този десерт ще почерпят не само близките си хора, а и бедните по улиците.
В Дания на 24 декември похапват след основното ориз с бадеми и канела и след това вечерта продължава с много веселия и танци, очаквайки червения дух Жул. Там Дядо Коледа се нарича по този начин.
Индийската Коледа е почитана не само от християните – хората от други религии също се събират, когато дойде времето за общия празник. Там този ден е символ на братството и разбирателството – семействата си ходят на гости, а за десерт домакинята поднася плодове.
В Испания се радват на бадемовия сладкиш с мед. В Египет празнуват Коледа на 7 януари и съответно Бъдни вечер на 6 януари. По традиция на коледната сутрин хората си ходят на гости и си носят маслен сладкиш.
В Нигерия има не много християни, но Коледа винаги е отбелязвана по много тържествен и традиционен начин. Там наблягат повече на месото отколкото на десертите и сладкишите, но по традиция на масата задължително трябва да има оризов пудинг. Японската Коледа се възприема като романтичен празник, не толкова като семеен. За да подсладят празника, японците поднасят за десерт сметанова торта с ягоди.
Канадският коледен десерт е много специфичен – след основното в Канада похапват бонбони от ечемик, които са на клечка. Другият вид бонбони са карамелени с шоколад. Бразилската Коледа е подсладена със сушени плодове, а тази в Ямайка с торта от плодове, които предварително се киснат в ром и вино.
В Полша и Словакия за Коледа се приготвят бисквити с орехи и маково семе, на трапезата се добавят и вафли с мед. Френският коледен сладкиш представлява шоколадов пандишпанов кекс, а в Швеция залагат на смокини, фурми и портокали, които са украсени с карамфил.
Коментари