Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Традиционни рецепти от израелската кухня за Шавуот (Shavuot)

Традиционни рецепти от израелската кухня за Шавуот (Shavuot)

Традиционни рецепти от израелската кухня за Шавуот (Shavuot)

Погледнато чисто документално държавата Израел съществува едва от 1948 г., след като е призната за такава от ООН. Без да се бъркаме обаче в никакви исторически спорове, фактите сочат за споменаването на името Израел много преди това. Евреите като народ имат над хилядолетна история, а в Израел днес живеят евреи от над 80 държави.

Всичко, казано дотук, беше с ясната мисъл да се досетите не само, че евреите продължават да спазват своите традиции и вяра, но и че тяхната кухня е много разнородна. От една страна, изпъква общата традиционна трапеза, която трябва да бъде приготвена на Рош Хашана (еврейската Нова Година) или пък по време на Пасха (еврейският Великден), а от друга - всички онези отделни рецепти, които навремето евреите, идващи от съвсем различни местообитания, са донесли със себе си.

В следните редове обаче ще се занимаем само с традиционните рецепти от израелската кухня, които се приготвят за Шавуот или Петдесетница. Това е времето, през което се отпразнува прибирането на реколтата, а самата Петдесетница се свързва с изселването на еврейския народ към Обещаната земя. На Шавоут не се консумира никакво месо, защото традицията повелява да се консумират само млечни продукти.

Тук ще ви покажем някои традиционни рецепти от израелската кухня, но всичко, което отдадете на въображението си и е приготвено с извара или козе сирене, би намерило почетно място на трапезата за Шавоут.

Пълнени домати за Шавоут

Изберете 6-7 средни по големина домати, нарежете ги на две и ги издълбайте. Отделно смесете около 250 г козе сирене, добавете към него ситно нарязан пресен лук и напълнете с тази смес доматите. Поръсете ги с галета и черен пипер и ги опечете за около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Зелена салата с пекан

Традиционни рецепти от израелската кухня за Шавуот (Shavuot)

За приготвянето на тази великденска салата можете да използвате всякаква зелена салата, но е важно и да се снабдите с ядки, известни като пекан, както и със сушени домати. В по-големите магазини можете да намерите и двете. Няма да ви учим как да приготвяте зелена салата, но е важно да добавите към нея ядките, доматите и естествено - някакво сирене. За предпочитане отново козе. Подправките са по ваш избор.

Пълнени фурми и изсушени кайсии

Традиционни рецепти от израелската кухня за Шавуот (Shavuot)
Снимка: ANONYM

Това разкошно предястие се нуждае единствено от сушени фурми, кайсии и меко козе сирене. Разполовете плодовете, напълнете ги със сиренето и ги запечете за около 10 мин в загрята на 200°C фурна. Поднесете ги поръсени със ситно нарязан магданоз или мащерка.

Чийзкейк за Шавуот

Традиционни рецепти от израелската кухня за Шавуот (Shavuot)
Снимка: Ivelina

Колкото и думата да не звучи никак по еврейски, толкова чийзкейкът с извара присъства на еврейската трапеза като празничен десерт. Особено за Шавуот. Можете да го приготвите, както желаете, но отново е важно да използвате козе сирене (меко), извара, както и за украса на чийзкейка споменатите ядки пекан или фурми, малини. Все пак се приготвя трапеза за израелския Шавуот, а е винаги важно да ценим различните обичаи и традиции. Както и да се наслаждаваме на разнообразната кухня!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest