Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Традиционни сватбени рецепти

Традиционни сватбени рецепти

AdminAdmin
Администратор
9484
Сватбени рецепти
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.

Младоженците, които са напред с организацията на сватбата си, сигурно са се изправили пред въпроса с менюто. И ако държите сватбеният ви ден да протече в синхрон с българските традиции, то е добре да знаете кои са традиционно българските сватбени рецепти?

Как да направим този ден автентичен, изцяло носещ духа на българския фолклор? В настоящата статия ще ви помогнем с няколко рецепти:

Сватбено жито

Сватбено жито

Необходими продукти: 1/2 кг жито, прясно мляко, 2-3 супени лъжици брашно, масло, захар и ванилия.

Начин на приготвяне: Сварете житото (около 500 г) от вечерта. Варете го около 2-3 часа, а после го долейте с вода го оставете така до сутринта. На другия ден излейте водата (ако е останала) и долейте прясно мляко - колкото да покрие житото и 1-2 сантиметра отгоре.

Варете така за около десетина минути. Междувременно запържете брашното в отделен съд. Прибавете запръжката към свареното жито (пропорциите са като при запържването на боба).

Ще бъде по-вкусно, ако използвате масло, а не олио. Според автентичната рецепта ястието се прави със стопена сланина. След като вече сте прибавили запръжката към житото, добавете захар на вкус и ванилия.

Сватбена супа

Сватбена супа

Необходими продукти: 1/2 кг месо от шиле, глава кромид лук, масло, 1 ч.ч. ориз, едно яйце, 2 супени лъжици кисело мляко, сол, пипер и магданоз.

Начин на приготвяне: Сварете и обезкостете шилешко месо. Нарежете го като за супа. Сложете го в бульона, в който е завряла водата. Междувременно в тиган с малко масло запържете глава ситно нарязан кромид и го прибавете към бульона. Добавете още и една чаена чаша изчистен и измит ориз. Оставете да ври до разваряване на ориза.

Премахнете тенджерата от котлона и направете застройка от 1 яйце и 2 супени лъжици кисело мляко. Прибавете към него няколко лъжици от топлата супа и разбърквайте енергично, за да не се пресече. Щом се затопли достатъчно го сипете в супата и разбъркайте отново. За разкош поръсете с магданоз отгоре.

Сватбен боб

Сватбен зрял боб

Необходими продукти: 400 грама зрял фасул, 4-5 глави кромид лук, 100 милилитра растително масло, 2 лютиви пиперки, 3-4 пиперки, 50 грама ориз, 1 чаена лъжица червен пипер, 1 връзка магданоз, 3 стръка джоджен, 4-5 броя червени домати и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Предварително накиснете фасула за 24 часа, а след това го сварете за около 15-20 минути. Отцедете го и го залейте отново със студена вода.

Вари се отново до омекване заедно с част от лука и растителното масло, нарязаните пиперки и препечените лютиви пиперки. След това прибавете ориза, а по-късно и останалия лук, нарязан на ситно и задушен в останалата част от мазнината.

Добавете още малко вода с червения пипер и ситно нарязаните червени домати. Посолете на вкус и поръсете със ситно нарязаните магданоз и джоджен. Оставете да се вари на тих огън за около 10-15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest