В еврейските домове, независимо къде са те по света, всички традиции са свързани с трапезата. Семейните и религиозни празници, радости и скърби - всичко се освещава около масата.
Важността на храната
Независимо дали са религиозни или не, евреите отдават голямо значение на храната и при тях е традиция да се хранят заедно. Обичат да разчупват хляба със семейството и приятелите и да се радват на разнообразни и вкусни еврейски ястия. Фактът, че в Израел живеят евреи, дошли от всички краища на света, означава, че израелската кухня е интересна смесица от ястия - борш и блини от Русия, пилешко с кайсии от Мароко, без да забравяме влиянието на съседите им араби. Тези фактори се съчетават, давайки като резултат прекрасни и разнообразни блюда.
Дребни закуски и бюфет в израелската кухня
В Израел човек няма как да остане гладен. Може да си купи на улицата борека или да се наслади на прекрасен студен бюфет, когато отиде на гости - тогава, дори и в края на вечерта, както и в началото, трапезата се огъва от ястия.
Продукти в израелската кухня
Еврейската религия обединява хора, живели сред различни народи, затова не е чудно че израелската кухня използва продукти, характерни и за други страни. Европа и Близкия Изток са внесли също толкова много съставки, колкото са и местните. Но има някои неща, които присъстват по-изявено в храненето на хората в Израел. Местните плодове и зеленчуци, в противовес на месото, са основен продукт, докато зърнените храни, пренебрегвани в други държави, се използват по много оригинални начини.
Пресни плодове
В Израел растат много цитрусови плодове и всички се използват в готвенето. Популярни са туршиите и консервите - не само като гарнитура към солени ястия, но и като самостоятелни блюда. Консервираните лимони подобряват вкуса на някои солени блюда, докато консервираните праскови и кайсии придават свеж вкус на ястията с пилешко месо.
Бобови храни и семена
Много популярен е нахутът. Той е основният продукт в хумуса - кремообразен сос, предлаган с парченца сурови зеленчуци и питки. Хумусът се поднася и с пикантни топки фалафел, както и с множество супи и основни ястия. Тахина е сос, направен от паста от сусамово семе. Той се използва на много места - като сос за топене, в салатни заливки и с фалафели. Консистенцията му варира в зависимост от предназначението. Каша е общото название на житните култури, широко използвани за сладки и солени печива.
Сирене в Израел
Кашкавалът идва от кухнята на сефарадските евреи от Турция, Гърция и България, но е доста разпространен в Израел. Италианското сирене Качокавало също намира добър прием сред евреите. Когато е младо и неузряло, се използва в десерти или се яде на закуска. Щом узрее и се втвърди, се настъргва и се прибавя в различни ястия.
Техники и съвети
Много от техниките в израелската кухня са наследени от старите еврейски традиции. Религиозните празници и фестивали, придържането към библейските закони и развиващите се обичаи определят използваните методи.
В еврейската кухня има ограничения за това какво може и какво не може да се яде. Позволената храна се нарича кашер, а забранената - трайф. Кашерното месо идва от животни, които са били умъртвени ритуално. В тази категория влизат телешко, агнешко, козе и птиче месо. Храните от млечен и месен произход не бива да се готвят и консумират едновременно.
Фестивали и празници
Различните празници, изпълващи евейския религиозен календар, се отбелязват с най-разнообразни кулинарни вълшебства. Шабатът, който трае от залез слънце в петък до съботната вечер, се отбелязва с три основни ястия от месо, птици или риба, хляб хала и сладкиш за Шабат - лека. Понеже през Шабата не бива да се върши никаква работа, храната се приготвя предварително или се готви на тих огън от петък до събота. На Шавуот, когато първоначално се е празнувала жътвата, се поднасят хляб и млечни храни. Този фестивал се свързва с яденето на блинцес (пълнени палачинки).
Сладки храни, като меденки и бадемов хляб, се ядат на Рош Ашана - еврейската Нова година. Най-важното събитие в еврейския календар все пак е Пасха - тя напомня за някогашното избавление от египетското робство. Понеже хората тогава бързали да избягат, за да се спасят, хлябът нямал време да втаса. Затова на този празник на трапезата има безквасен хляб - маца, чарозе и хремслах.
Хранителни навици
Закуската е изобилна - салати, сирене, яйца, хлебчета и мармалад. Хапва се малко в единадесет часа, след което следва обядът - основното хранене, състоящи се от ордьоври, супа, основно ястие с гарнитури и десерт.
Следобедното кафе дава възможност на човек да си угоди с израелски сладкиши, а склонността към дребните закуски се задоволява от леката късна вечеря. Тя може да се състои от хумус, фалафел, питка и шакшука - яйца със сос от домати и чушки. В Израел е на почит похапването по всяко време. В селищата из цял Израел има сергии за фалафел, където клиентите сами си пълнят питките с пикантните топчета и с най-различни салати.
Правене на хала
Хала е обреден хляб, който се яде на Шабат и на големи празници. Традицията е многовековна, още от времето на диаспората - изгонването на евреите от родината им. По традиция се правят два хляба, за да се почете двойно количеството храна, събрано от евреите номади в петък. Двата хляба означават, че те имат достатъчно хляб за края на седмицата и няма да нарушат закона да не се работи в събота. Хлябовете са разнообразни и при приготвянето им се използват различни техники.
Тройна хала
Разточете тестото за хала на три цилиндъра, дълги 30-40 см. Прищипете краищата им заедно и ги сплетете, като прехвърлите първо дясното парче над средното, а после лявото над новото средно парче. Сплетете докрай и прищипете краищата.
Четворна хала
Техниката за приготвяне на четворната хала е по-сложна, но тук ви предлагаме най-лесния метод. Прищипете краищата, прекарайте дясното парче под двете средни и върху това, което е точно вдясно от него. После прехвърлете лявото парче под новите две средни и над това, което е точно вляво от него. Сплетете така докрай и прищипете краищата, за да не се разплитат.
Други форми
Кръгли хлябове, двойни възли, миниатюрни хлебчета за деца, хлябове във вид на животни - всичко това може да се направи от податливото тесто за хала. Това е една от храните, които евреите винаги ще харесат.
Коментари