През по-студените месеци на годината, когато празниците се редят един след друг, едно от задължителните ястия, които присъстват на трапезата, са сармички. Има много начини, по които да си ги приготвите, а ние ви предлагаме три рецепти. В едната има стафиди и орехи и ако си ги приготвите, със сигурност ще се влюбите във вкуса им.
За да си приготвите сармите, са ви необходими лук, ориз, подправки по избор, както и стафиди и орехи. Лукът се запържва, а после към него се добавя измитият ориз и след като и той се запържи, добавете подправките.
Заради стафидите и орехите, които присъстват в рецептата, предлагаме да сложите само сол и смлян черен пипер. Разбъркайте добре и вече добавете стафидите, както и вода. Количеството на течността зависи от това колко е оризът, който използвате. Нарежете ореховите ядки на едри парчета и прибавете към останалата плънка.
Така приготвената смес е подходяща и за лозови, и за зелеви сарми. Ако стафидите не ви се струват подходящи, сложете само орехите и останалите продукти – и така сармите ще станат много вкусни. Добра идея е да добавите в плънката малко сушени домати или сушени чушки, както и стрит кардамон на вкус.
Следващата рецепта е отново за постни сарми и в нея вместо кайма или скълцано месо, предлагаме да сложите гъби. Ето и какво ви е нужно, за да си я приготвите:
Постни сарми с гъби
Необходими продукти: кисело зеле, 2 глави лук, 3 моркова, глава целина, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. гъби, сол, черен пипер, копър
Начин на приготвяне: Нарежете лука, целината и морковите на ситно и ги запържете. След като се запържат добре, сложете нарязаните гъби и оставете да омекнат, след това сложете и ориза. Добавете подправките и водата. След като изстине плънката, можете да напълните зелевите листа с нея.
Сармите с месо или кайма също редовно са част от трапезата. Най-често се приготвят с ориз, но ако предпочитате, можете да го замените с елда или булгур.
Следващата плънка за зелеви сарми, която предлагаме, се приготвя с праз, свинско месо, чубрица, смлян черен и червен пипер, ако имате, добавете и парчета сланина.
Месото се накълцва на ситни парчета и се омесва с нарязания праз и подправките, след което се пълнят зелевите листа. Нареждат се в тава и се заливат с 2 супени лъжици разтопена мас, 1 ч.ч. вода и същото количество зелев сок. Отгоре се покриват с парчета сланина и се пекат.
Коментари