Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни плънки за емпанадас

Вкусни плънки за емпанадас

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Емпанадас

Аржентинските емпанадас са известни в цял свят. Те се приготвят с различни плънки. Емпанадас се правят от тесто, като се изрязват дискове с диаметър около 15 сантиметра.

За тестото са необходими 700 грама брашно, 100 грама свинска мас, 10 грама сол, 300 милилитра гореща вода.

Свинската мас се разтопява, солта се разтваря в горещата вода. В брашното се добавя по малко от маста и водата, докато не се получи еластично тесто. Меси се, докато не се отлепва от ръцете.

Плънки за емпанадас

Разточва се, изрязват се дискове и в средата на всеки се слага плънка. Краищата на дисковете се мокрят с вода и се притискат. Нареждат се в намазана тава легнали на една страна и се мажат с жълтък. Пекат се 15 минути на 220 градуса.

Плънката от риба тон се приготвя от 400 грама риба тон в собствен сос, 1 глава лук, 1 червена чушка, 2 супени лъжици олио, 2 сварени яйца, 15 зелени маслини без костилки, сол, черен пипер и магданоз – на вкус.

Лукът и чушката се нарязват на ситно и се запържват в олиото. Рибата тон се отцежда от соса, намачква се и се добавя лукът и чушката, нарязаните на ситно яйца, нарязаните маслини, солта, черният пипер, магданозът.

Рецепти за емпанадас

За плънка с месо са необходими 500 грама телешка кайма, 1 глава лук, 5 стъбла зелен лук, 15 зелени маслини без костилки, 2 сварени яйца, 2 щипки червен пипер, 1 щипка ким, сол и черен пипер на вкус, 100 милилитра телешки бульон, олио за пържене.

Лукът се нарязва и се запържва, добавя се каймата и се запържва. След като каймата порозовее, се сваля от огъня, добавят се подправките, нарязаните маслини и бульонът. Добавят се подправките и плънката се слага в хладилника да се охлади. В студената плънка се добавят нарязаните яйца.

За плънка с пилешко месо са необходими 300 грама бяло пилешко месо, 1 червена чушка, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 домат, шепа зелени маслини без костилките, щипка червен пипер, щипка ким, сол и черен пипер на вкус, 50 милилитра пилешки бульон, олио за пържене.

Месото се нарязва на кубчета, лукът и чушката се нарязват на ситно и се запържват, добавя се нарязаният чесън и нарязаният на ситно домат без семките, подправките и бульонът. Оставя се на бавен огън и се бърка, докато не се превърне в гъста маса. Свля се от огъня, охлажда се, добавят се нарязаните маслини и нарязаните яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest