Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-вкусните плънки за мексиканска кесадия

Най-вкусните плънки за мексиканска кесадия

Най-вкусните плънки за мексиканска кесадия

Тортилите са универсални за мексиканците питки и с тях може да бъде увита всякаква мексиканска храна. В зависимост от начина на увиване, както и от това каква е самата плънка, питките са наричани с различни имена.

На особена почит се радва кесадията, която всъщност представлява тортиля (обикновено приготвена от царевично брашно, но може и да е от пшенично) с пълнеж от сирене, която е прегърната на две и изпържена. Още по-диетична е нейната версия, която е приготвена на сух тиган, познат и като камал сред местните.

В следните редове няма да ви учим как по автентичен начин да си приготвяте тортилите, защото за целта освен камал ще ви трябва и тортеадора (уред за притискане на питките), а и на готови тортили можете да се натъкнете във всеки по-голям магазин.

За да си приготвите кесадии обаче, е добре да сте запознати с най-вкусните плънки, които можете да използвате при направата им. С вече готови тортили.

Класически плънки за кесадия

Стандартната плънка за мексиканската кесадия е от сирене, защото макар и плънките вече да са разнообразни, в превод името кесадия означава именно нещо миниатюрно, приготвено от сирене (типично мексиканските сирена са от козе и краве мляко).

Както казахме, истинската класика си е кесадията от сирене, което може и да е крема сирене, каквото е мексиканското Ранчеро, но всъщност изборът ви откъм пълнежи са безброй.

Ако сте любители на месните плънки, то можете за кратко време и с огромно удоволствие да си приготвите кесадия от шунка, лук и твърд кашкавал или сирене. Запържете за кратко лука, а след като придобие привлекателен златист загар, добавете и шунката.

Разпределете равномерно плънката върху тортилята, поръсете с настъргания кашкавал или сирене и притиснете пълнежа с втората тортиля. Изпържете или пригответе вече подвизаващото се под името кесадия кулинарно изкушение на сух тиган, но го подложете на термична обработка и от двете страни.

Най-добре е после да я нарежете под формата на триъгълници, за да е по-лесно да я похапвате.

Други плънки за кесадия

Може ли да има кесадия без плънка от наденица, лук и яйца? Е да, няма да използвате сирене и леко ще се отделите от миналото ѝ, но е факт, че както боба, така и наденицата са любими на мексиканците. Действайте по подобния начин, но не забравяйте, че бобът трябва да е предварително сварен или изпечен.

Много вкусна плънка за кесадия се получава от пилешко месо и царевица, както и само от изпържени яйца, лук и чушки. Може чушките и да са люти, защото освен с консумацията на царевица, боб, сирена, авокадо и тиквички мексиканците обожават и лютото.

В случай че сте пълен вегетарианец и не искате в кесадиите ви да има нито месо, нито сирене, нито яйца, то можете да си ги приготвите вегетарианска кесадия и само с пълнеж от гъби и зеленийки ( спанак, лапад, коприва и т.н.). Дори и любителите на месните ястия биха си облизали пръстите!

Вижте още всичко за Текс-Мекс кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати