Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Уличната храна на Мексико

Уличната храна на Мексико

такос
Чугунен тиган с капак - 26 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
75.00 лв.

В същината си мексиканската кухня е тържество на ароматите, вкусовете и цветовете. Пикантният вкус идва от безбройните видове сухи и пресни люти чушки и се балансира с авокадо, зрели домати и пресен кориандър.

Мексиканските ястия са пълни с живот. Най-типичните продукти като царевица, люти чушки, домати, авокадо, боб и шоколад се допълват с внесените от испанците през XVI в. ориз, пшеница, източни подправки, мляко и сирене, както и пилешкото, свинското и агнешкото месо. Днешният облик на мексиканската кухня се развива от тази основа.

Уличната храна е важна част от цялата култура на хранене, особено такос, тамалес и кесадияс. Дори самият Антъни Бурдейн твърди, че най-добрата количка за улична храна, се намира именно в Мексико.

Една от най-обичаните храни, които мексиканците редовно консумират в движение, е елоте – печена царевица, която се поднася с майонеза, сирене котиха, малко чили и лайм. В районите на големите пазари в Мексико пък се предлагат сокове, подобни на фреш, както и сладко от манго с чили или тамаринд.

Бурито (или Буритос) много прилича на познатите ни дюнери, тъй като представлява питка с пълнеж. Съставките, от които се приготвя обаче, са различни. Питката е от царевично брашно и без мая и се сгрява леко на скара или пара преди консумация, за да омекне, а пълнежът зависи от конкретния регион. Традиционно в Мексико се слага мачкан боб, месо или ориз, а в САЩ към тях се прибавят и други съставки като сирене, салата, кетчуп, сметана, авокадо и др

Тостадас

Тортили и такос се оказва чудесно поле за изява както за месоядни (например тортили с пилешко, телешко или свинско), така и за вегетарианци, които интерпретират оригинала спрямо собствените си предпочитания.

Друго любимо хапване на мексиканците, което може да бъде закупено от количка за храна на улицата, е тостадас. Тостадата е малко пържено хлебче, изрязано от пита за дюнер. Върху нея обикновено се слага накъсано пилешко месо, поръсено с малко балсамов оцет или табаско и една лъжичка доматена салца. Това, разбира се, е само примерно начало, защото тостадите развихрят въображението и могат да бъдат направени с най-разнообразни продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest