Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кулинарна обиколка из уличната храна на Перу

Кулинарна обиколка из уличната храна на Перу

Перуанска храна

Уличната кухня се е превърнала в традиционна за жителите на Перу. Тя е евтина, безумно вкусна и може да се похапва буквално навсякъде. Ето защо в Перу може да видите колички за храна буквално навсякъде – в парковете, пред магазините, по ъглите на малките улички.

Въпреки че в Лима има невероятен брой големи и изискани ресторанти, някои от най-вкусните храни могат да се намерят доста далеч от луксозните заведения. Всъщност в повечето квартали туристите дори не трябва да ходят до ъгъла, за да се снабдят с питателна и вкусна традиционна кухня, защото Перу е страната на уличните вкусотии.

Butifarra е вкусен сандвич с нарязано печено свинско месо. В състава му още влизат традиционната перуанска салса Criolla, маруля, майонеза и чили чушки. Питката е оформена като хамбургер, но вкусовите качества са доста по-различни и ароматни.

Перуанска кухня

Ако сте в Перу за повече от няколко дни, няма как да не научите за салса Criolla – гордостта на Перу. Това всъщност е тънко нарязан лук, потопен в сок от лайм, в комбинация с други екзотични подправки.

Eмпанадас е друга известна разновидност на перуанската улична храна. Обикновено пълнени с кайма или пилешко, те могат да бъдат открити със сирене, понякога шунка и кашкавал или други съставки.

Но изглежда, че стандартните емпанадас са с говеждо месо или пиле. Освен това перуанците предпочитат да похапват тази питателна закуска с варено яйце, лук, маслини, а понякога и стафиди. Ако питате някой местен жител, той ще ви убеди, че това е един чудесен начин да започнете деня.

Емпанадас

Papa Rellena пък представлява печен картоф, който е пълен с пържено месо, варено яйце и различни зеленчуци. Перуанците традиционно похапват това блюдо в обедната почивка в някой парк.

Ако искате да поглезите небцето си с нещо сладко, то задължително опитайте Чуроз. Ще ги намерите в колички за храна на почти всеки ъгъл, като най-вероятно ще ги продава възрастна жена, която използва собствената си домашна рецепта.

Традиционно се предлагат с бял сос или домашен сладолед, който доста се различава от европейския. Все пак заслужава си да го пробвате на улицата, защото в заведенията и кафенетата сладоледът е вносен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest