Уругвайската национална кухня е ярка мозайка, в която изненадващо са преплетени италианска, аржентинска, бразилска, немска, индийска и дори креолска кухня. Отличителната черта на уругвайските ястия е свежестта на съставките - особено на зеленчуците и месото. Готвачите в Уругвай нямат представа какво представляват замразените продукти.
В тази малка, но уютна страна има традиции за приготвянето на националните ястия. Именно тези традиции обединяват уругвайците, независимо къде се намират.
И така, нека видим какво може да опитате в Уругвай, ако имате достатъчно късмет да отидете там. На първо място в националната кухня на страната се поставят месните ястия и в частност тези от говеждо месо. Освен това в Уругвай предпочитат да готвят месото на открит огън.
Кулинарното изкушение Asado a la parrilla отдавна е станало отличителен белег на местната кухня. Приготвя върху специална решетка, която се слага под въглените, така че месото се превръща в прекрасна и ароматна вкусотия. За приготвянето на това ястие се използва говеждо, агнешко, местни колбаси. След като месото се изпече, се поръсва с невероятен уругвайски сос, наречен salmunera.
Asado a la parilli не е просто ястие, а истински празничен ритуал, който обединява на една маса роднини, съседи, приятели - това, от своя страна, помага на всеки да забрави за момент за проблемите. Може би ястието е станало известно по целия свят, но не само това ястие се тачи толкова много в Уругвай. Сега ще ви изброя още няколко кулинарни шедьовъра, които си струва да опитате в тази страна.
- Milenese - пържола в яйце и галета, пържена в мазнина;
- Civita allplato - тънък телешки стек с нарязани шунка, бекон, яйце, сирене и домати. Сервира се с пържени картофи, зелена салата и майонеза;
- Asado в Уругвай - ребра, приготвени върху дървени въглища с домати, маруля и сос Чимичури;
- Filete uruguayo - пържола, пълнена с шунка и сирене;
- Pasqualino - торта на слоеве, в която има спанак, варени яйца, лук, чесън и настъргано сирене mangolta;
- Arroeses - това е ястие, което много прилича на испанската паеля.
Уругвайската кухня е истински рай за любителите на сладкото. Chakha е уникален десерт със своя вкус, който е кръстен на птиците, живеещи на живописния бряг на уругвайските лагуни и езера. В себе си включва целувки, варено кондензирано мляко, сметана и консервирани праскови.
Друг десерт е флан с дулсе де лече - това е уругвайски сладолед с ядки и плодове, които ще напълнят деня ви с усмивки и добро настроение.
Milahas пък е торта, която много прилича на Наполеон.
Alfajor (Алфахорес) са бисквити, пълнени с карамелизирано кондензирано мляко, поръсени с кокос.
Най-разпространената напитка в Уругвай е чаят. На почти всеки ъгъл може да срещнете хора с термос под мишница. Известно питие е също и clerico - коктейл от вино, ликьор, плодов сок, лед. Друг коктейл, известен там, е Medio - бяло вино, смесено с шампанско.
Коментари