Подобно на испанската, португалската кухня също е повлияна от няколко исторически обстоятелства: част от Римската империя, от която са наследили маслиновите горички, присъствието на маврите и взетите от тях бадеми и смокини, великите географски открития и идващото от Африка и Ориента.
Португалската кухня е белязана от няколко подправки, които присъстват редовно в кулинарните ѝ творения - шафран, червен пипер, магданоз, кориандър, дафинов лист и лют сос, наречен пири-пири. Пири означава чушка от суахили, но лютата чушка, от която се прави сосът, идва от Бразилия.
Книгата O livro de pantagruel е кулинарна класика в Португалия. Автор е Берта Роса-Лимно, която е известна певица. Всички рецепти в книгата са изпитани и сервирани в къщата ѝ в Лисабон, където са се събирали много хора от целия град.
Португалия е страната, където ястията с карантията не просто се тачат - те са издигнати в култ. Може да я видите на буци по пазарите или в пликове в месарниците.
Испанските tapas в португалската кухня се наричат petiscos.
В Португалия редовно хапват сандвич със свинско. Сандвичът се прави от мариновано свинско филе, сготвено в масло, чесън, дафинов лист, бяло вино, оцет. Традиционната салата от октопод пък се прави с лук, чесън, дафинов лист, оцет, зехтин, магданоз, черен пипер, червен пипер.
Любими са и пилешките дробчета. Поднасят се във вид на яхния и обикновено с много хляб и червено вино. Печените сребристи сардини, както и консервите с тях са се превърнали в нещо като национална емблема.
Печените прасенца се приготвят в цяла Португалия. Това обаче не е било така до началото на XX-ти век. Прасетата са се отглеждали и яли в района на Байрада - на север от Лисабон.
Когато говорим за десерти в португалската кухня, най-напред трябва да споменем пастейшите.
В Португалия всички райони се гордеят с нещо от тяхната кухня. За виното е ясно, но същото важи за хляба и сладкишите. В Синтра, където можете да видите двореца на Пена, се приготвят много типични сладки банички. Наричат се travesseiros и са с фини кори и пълнеж от яйца, захар и бадеми.
Известното в Португалия Pastel de neta е десерт и има много видове. Ако го опитате на няколко различни места, ще забележите разлики в гъстотата на крема, количеството масло в тестото, хрупкавостта и сладостта. Pasteis de nata - пастейшите представляват малки кошнички, приготвени от многолистно тесто и пълнени със сладкарски крем, приготвен от захар, брашно, яйца. Рецептата е тайна - само за посветени. Пекат се в малки формички и се ядат топли.
Според историята сладкишът е създаден от монасите католици от манастира Джеронимо, който се намира в Лисабон и който в днешно време е една от най-важните забележителности, които си струва да посетите. За да се запази тайната и специална рецепта за пастейшите, монасите я патентоват и сключват договор с една сладкарница, намираща се близо до манастира.
Освен този десерт в Португалия можете да опитате сандвичи, които у нас наричаме тостове. Представляват големи тънко нарязани филии хляб /хлябът зависи от района, в който се намирате/, които се пекат с шунка и сирене, подобно на кашкавала - tosta mista.
Коментари