Ако имате късмета да посетите остров Крит, просто трябва да се оставите в ръцете на готвачите, които най-добре знаят как да ви преведат през изумителното удоволствие на местната кухня. Само така може да се почувствате поне малко местен жител.
Началото и краят на всяка трапеза се бележи с превъзходна гроздова ракия, която се нарича още цикудя. Може да се пие и като аперитив и като дижестив и няма как да я откажете, когато отидете на гости, защото ще обидите домакините.
Диетата на местните жители включва изобилие от местен зехтин, билки, пресни зеленчуци, различни видове домашни сирена, маслини и хрупкав ечемичен хляб. Не пропускайте да опитате и местната разядка дакос.
Дакос се приготвя от кръгли половинки ечемичени или пълнозърнести хрупкави сухари, които се поливат със зехтин, разбъркан с риган и капки балсамов оцет, отгоре са подредени парченца обелени домати без семките, а върху тях късчета от мекото безсолно критско сирене мизитра. Добавя се още риган и малко босилек.
От салатите местните обичат зелената салата стамнагади, която се приготвя от леко бланширана бодлива цикория, диворастяща по тези места, овкусена богато с лимон и зехтин.
Забележителен е също вкусът на местното сирене кефалотири, което се прави от овче и козе мляко и зрее от 45 до 60 дни. Тук може да опитате и кюфтенца от тиквички с билки, които на голяма почит сред местните.
Миниатюрни банички или буреки ще ви бъдат сервирани като предястие и като десерт. Като предястие могат да бъдат пълнени със сирена или различни задушени зеленчуци, а като десерт върху тези със сирене се полива мед от портокалови цветчета.
Във всеки семеен ресторант може да опитате разнообразие от морски дарове и риба. Освен тях, може да опитате и характерните за острова ястия от козе месо, агнешки чревца, пълнени с ориз, булгур с домати, охлюви с масло и чесън или ароматни треви. Охлювите се готвят често и се считат за чиста храна.
В ресторантите на острова десертът много често е комплимент от собственика. Можете да опитате различни варианти на халвас. Поднася се нарязан на малки сиропирани кубчета. Прилича на грис халвата, но е със собствен характер. Може да е с фино настъргани портокалови корички и кокосов орех или със стафиди, орехи и много канела и карамфил.
Млечната баница галактобуреко и чийзкейкът по местна рецепта също доставят истинско удоволствие.
Крит може да е известен като острова на лабиринта и на загадъчната минойска култура, но забележителната местна кухня винаги трябва да бъде на първо място в списъка ви с причини да посетите това невероятно място.
Коментари