Класическите датски сладкиши могат да бъдат или пълнени с плод, или да са пикантни, или съчетание от двете. Възможно е да ги направите и с различни видове сирена и зелени подправки. Най-често датските сладкиши се правят във формата на въртележки, вятърни мелници и пликове, но могат да се направят и с размерите на пица, за да се нарежат на резени, когато се поднесат, или в малки елегантни варианти, които ще направят впечатление на гостите ви, ако ги поднесете със сутрешното кафе или следобедния чай.
Основно тесто
за около 450 грама тесто:
брашно - 225 г
олио - 25 мл
щипка сол
мая - 7 г
яйце - 1 бр. разбито
пудра захар - 25 г
краве масло - 150 г
Пресейте брашното със солта и добавете олиото. Прибавете маята. Разбъркайте в сместа яйцето, 4 с.л. вода и пудрата захар. Замесете тесто. Месете, докато стане гладко. Покрийте на стайна температура и оставете за около 15 мин.
Сложете маслото в голям найлонов плик и го начукайте с точилка, за да стане блок, дебел около 12 мм.
Разточете тестото на квадрат със страна 28 см. Сложете маслото в центъра и прихлупете отгоре двете страни на тестото, да се препокрият и да обгърнат маслото.
Обърнете тестото на 90 градуса и препокрийте свободните краища, за да увиете маслото от всички страни. Запечатайте местата, където се срещат отделните части, като притиснете силно с точилката. Разточете на ивица с ширина 3 пъти по-голяма от дължината.
Сгънете на три, обърнете на 90 градуса, така че сгънатата затворена страна да ви идва отляво. Повторете разточването и прегъването най-малко още два пъти, а ако маслото още се вижда на дебели ивици - и трети път. Увийте в целофан и оставете в хладилника за 1/2 - 1 ч. между всеки две разточвания, ако маслото дава признаци, че ще изтече.
Идеи за пълнеж
Бадеми: направете бадемово тесто, като разбиете заедно 50 г несолено краве масло, 75 г смлени бадеми, 2 жълтъка, 1 с.л. сметана, 20 г брашно, 75 г пудра захар и 1 ч.л. бренди.
Ябълка - запържете резени ябълка в масло и захар, докато омекнат и покафенеят. Добавете щипка карамфилчета.
Кайсия: напълнете с кайсиев мармалад от цели плодове.
Череши: използвайте добре отцедени, консервирани тъмночервени череши, като ги поръсите с малко канела и карамфил.
Марципан: използвайте тънко разточени пръчици или топчета марципан.
Яйчен крем - направете класически яйчен крем.
Оформяне на датски сладкиши
Оформените сладкиши трябва да се поръсят със захар, да се намажат с мармалад или да им се сложи глазура, след като се опекат. Ако не искате да ги украсявате така, добавете допълнително 25 г захар към основното тесто. Разточете го, нарежете го квадрати със страна 10 см за всички форми с изключение на сплетените сладкиши.
Печете всички форми на 220 градуса за 15 мин.
Въртележки
Разточете тестото за датски сладкиши на правоъгълник 50 X 20 см. Поръсете с подправено масло (като объркате 75 г краве масло със също толкова пудра захар и 3 ч.л. канела). Наръсете със стафиди.
Увийте на руло и нарежете напречно на резени, дебели 12 мм, сплескайте ги с точилка. Сложете в тава за печене и оставете да се надигнат (около 20 мин на стайна температура). Намажете леко с разбито яйце и печете 15 мин на 220 градуса. Поръсете с глазура и украсете с озахарени череши, докато печивото е още горещо.
Вихрушки
Действайте също както при въртележките, но направете по-тънък тестен цилиндър. Нарежете на интервали 2.5 см. Печете като въртележките. Вихрушките трябва да са по-тестени и по-меки от въртележките.
Пликове
Сложете пикантен ябълков пълнеж в средата на тънък квадрат тесто. Прегънете двата ъгъла, колкото да покрият пълнежа, оставете другите два ъгъла непрегънати. Печете както въртележките.
Гребени
Сложете пласт марципан върху едната страна на малък тънък правоъгълник тесто. Прегънете тестото отгоре, запечатайте и нарежете зъби, почти да достигнат до пълнежа. Прегънете малко, за да се отворят зъбите.
Звезди
Вземете малък тънък правоъгълник тесто и прережете с нож от всеки ъгъл към центъра. Прегънете по една точка от всеки ъгъл към средата. Сложете половин прясна кайсия в центъра.
Решетки
Намажете тестото, изрязано във форма, на квадрат с мармалад от касис, като оставите ненамазан ръб. Прорежете центъра на втори квадрат тесто на ивици, като оставите краищата несрязани. Сложете нарязания правоъгълник върху мармалада и запечатайте ръбовете.
Сплитки
Разточете тестото на тънки цилиндри и сплетете по три. Запечатайте краищата. Натъпчете топчета марципан в дупчиците на сплетеното тесто.
Глазури за датски сладкиши
• Поръсете захар върху датските сладкиши, след като сте ги намазали с яйце;
• Използвайте тежка глазура (6 с.л захар на 1 с.л вода), за да намажете сладкишите преди печене;
• Намажете с разтопен мармалад по средата на времето за печене;
• Объркайте 100 г пудра захар на много рядка паста с 2-3 ч.л вряла вода
Глазирайте сладкишите, докато са още горещи;
• Намажете сладкишите със светъл мед;
• Объркайте разбито яйце с 2 капки ванилова есенция. Намажете сладкишите преди печене.
Коментари