Сладкишите с мая са неустоимо изкушение. Американците например много обичат да закусват с датски сладкиши - леко пикантни и с едва забележима лъскава глазура. Може би единственото по-привлекателно от тях е съвършеният френски кроасан - пресен, ухаещ на масло и горещ.
Хубавите пресни датски сладкиши, свежи и леки, са на светлинни години далеч от твърдите буци тесто, които се продават в магазините и кафенетата. Колкото до кроасаните, качеството им зависи и от продуктите, и от умението на този, който ги приготвя.
Дайте си достатъчно време
Захване ли се човек да прави кроасани, със сигурност отначало няма да постигне голям успех. Основните неща, които трябва да знаете, са следните: трябва да отмерите акуратно продуктите и също както ронливото тесто, маслото ви трябва да е с подходяща температура за разточването и премесването. Ако е прекалено студено, няма да може да се точи, ако е прекалено топло - ще се разтопи и ще изтече от тестото.
Датските сладкиши са по-лесни, но там мъчнотията е в украсите, подбора на подходящ аромат и пълнеж. Най-важното при тях е да не се претрупват. Ако самото тесто е богато и вкусно, не е необходимо нищо повече от една лека кайсиева глазура, малко захарна глазура или оформена лентичка марципан.
Щруделите са сладкиши, които се правят лесно у дома. Трябва ви само време, много голямо работно пространство и достатъчно търпение, докато точите тестото.
Тесто за щрудели
Щом се разточи, това тесто трябва веднага да се опече. Ето защо, преди да започнете, загрейте фурната и наредете около себе си всички продукти.
брашно - 225 г плюс още за поръсване
сол - 1/2 ч.л. сол
яйце - 1 бр. леко разбито
лимонов сок - 1/4 ч.л
олио - 1 с.л.
топла вода - 110 мл
Объркайте брашното и солта в купа. Направете кладенче в центъра и изсипете яйцето, олиото и лимоновия сок. Полека добавяйте топла вода, за да омесите меко, лепкаво тесто. Месете тестото в купата, докато започне да се отделя от стените. Сложете го на набрашнената работна повърхност и месете 5 мин. Когато стане гладко, продължете да месите и го оформете на цилиндър, като енергично удряте единия му край, докато стане гладко и еластично.
Оформете тестото на топка, сложете го на платнена салфетка и покрийте с обърнатата надолу затоплена купа. Оставете на топло място за около 30 мин.
Затоплете точилката и леко набрашнете платнена салфетка. Разточете върху нея тестото, като го вдигате и обръщате, за да не залепне. Полека разтеглете тестото, като държите ръцете си под него с отворени длани. Дърпайте го по този начин, докато стане на много тънък кръг.
Без да махате тестото от салфетката, орежете дебелите краища с ножичка.
Класически щрудел
В тази традиционна рецепта се използва домашно направено тесто за щрудел, но тънките кори за баница също са приемлива алтернатива.
Една доза тесто за щрудел - около 275 г
стопено краве масло за отгоре
пудра захар за поръсване
яйчен крем или сметана за поднасяне
за пълнежа:
тъмни стафиди - 3 с.л.
бели стафиди - 3 с.л.
захар - 75 г
канела - 1 ч.л.
десертни ябълки - 900 г обелени, почистени и нарязани
настъргана кора от 1 портокал
бадеми на люспици - 50 г
галета - 50 г запържена до хрупкаво в краве масло
Загрейте фурната на 190 градуса. Разточете тестото за щрудел и орежете с ножичка краищата. Намажете с разтопено масло. Объркайте продуктите за пълнежа и ги разпределете върху тестото, като от края оставите свободно пространство.
С помощта на платнена салфетка увийте на руло тестото и го пренесете върху намазнена с масло тава за печене. Свийте щрудела като подкова и го намажете с разтопено масло.
Печете 40 мин, поръсете с пудра захар и пренесете на дъска. Поднесете го топъл с яйчен крем или прясна сметана.
Солени щрудели
Използвайте 2-4 листа кори за баница, намазани с разтопено масло, за да направите тези вкусни солени щрудели.
Щрудел с извара
Нарежете на ситно 1 глава кромид лук и запържете с 25 г краве масло, да омекне. Охладете. Объркайте с 225 г извара, сол, бял пипер и 1 с.л. нарязан магданоз. Загрейте фурната на 190 градуса.
Нарежете корите за баница на малки триъгълници, високи около 7.5 см. Намажете с разтопено масло. Сложете 1 ч.л пълнеж на всеки триъгълник. Увийте, намажете с малко масло и печете 7-8 мин. Украсете щруделите с клончета пресен магданоз и ги поднесете топли.
Щрудел с моркови и праз
Обелете и настържете 220 г моркови, нарежете на ситно 1 голям стрък праз. Объркайте морковите, праза, 50 г краве масло, 10 мм обелен и настърган пресен джинджифил, сол и черен пипер в тенджера на тих огън, докато омекнат.
Срежете корите за баница на квадрати със страна около 23 см. Разстелете зеленчуковия пълнеж върху тях, като оставите отстрани празно. Увийте на руло, свийте на подкова и намажете с масло.
Печете във фурна, предварително загрята на 190 градуса 15-20 мин. Поднесете щрудела горещ с кисело мляко, объркано с чесън, с пресен доматен сос или само с хрупкава зелена салата.
Коментари