Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Царството на сандвичите

Царството на сандвичите

Сморгасборд

Сандвичите могат да бъдат също талкова вкусни, колкото е всяко гастрономическо изкушение. Те трябва да бъдат пълни с интересни съставки, които да отправят предизвикателство към вкусовите рецептори. Сандвичите могат да бъдат по-постни или по засищащи, могат да служат като предястие или като основно ястие.

Всяка страна си има свой вид сандвич. Във Франция са от франзели, в Дания – живописните сморгасборд, в Америка се правят сандвичи за засищане и някои изглеждат почти толкова големи, колкото Емпайър Стейт Билдинг! Тайната на всеки сандвич е да бъде пресен, сочен и с разнообразна текстура. Отхапвайки от него, трябва да усетите различните вкусове и различните текстури.

Хлябове

Хлябът, който се използва за правене на сандвичи, е също талкова важен, колкото е и пълнежът. Използвайте престоял едно денонощие хляб, за да бъде по-твърд.

1. Пълнозърнест хляб с трици: върви с повечето пълнежи, особено с хрупкавите като маруля и бекон;

2. Ръжен хляб: има го в две разновидности – тъмен, само от ръж, и светъл, ръжено-пшеничен. И двата типа вървят със силно ароматни пълнежи;

3. Пълнозърнест хляб: идеален за повечето солени пълнежи, особено вегетариански;

4. Хляб с мляко: има лека текстура и малко сладни. Добър като открит сандвич с деликатен пълнеж.

5. Бял хляб: има мека текстура. Добър за сладък и солен пълнеж. Особено подходящ за препечени сандвичи.

Питки

Други хлябове

Франзели: особено добре вървят с пастет от черен дроб и сирене. Дебелите кори побират големи количества пълнеж;

Питки: идеални за правене на сандвичи; правят се от различни видове теста за различни вкусове;

Еврейски кифли: по традиция се използват за солени деликатесни пълнежи като например извара и пушена сьомга;

Безквасна пита: много е вкусна затоплена, сцепена от едната страна и напълнена с печено на грил месо и салата.

Класически сандвичи

Сандвич с бекон, маруля и домати

Американски сандвич

Това е класически пример за огромния американски сандвич – пълен с различни текстури и вкусове. Намажете три резена бял хляб с 2 с.л майонеза. На единия сложете маруля, три резена запечен бекон и един домат на филийки. Подправете. Сложете отгоре друг резен хляб с майонезената страна надолу. Сложете още един слой от същия пълнеж и завършете с третия резен хляб.

Вегетарианско изкушение

Едно хранително вегетарианско блюдо – сандвич с много цвят и текстура. Намажете два резена пълнозърнест хляб с 3 с.л. фъстъчено масло, поръсете с 50 г сирене чедър, 1 стрък нарязан пресен лук, 1 с.л нарязани на ситно червени и зелени чушки. Подправете със сол и черен пипер.

Еврейски кифли с локс

Традиционни еврейски кръгли питки, направени от варено тесто, което след това се изпича. Локс е американското име на пушената сьомга. Срежете едно хлебче наполовина. Намажете всяка половинка с по 2 с.л. безсолна извара, покрийте с два резена пушена сьомга. Добавете черен пипер и лимонов сок. Украсете преди поднасяне.

Сандвич с яйца и майонеза

Тайната на идеалния пълнеж е в равните количества твърдо сварено и бъркано яйце. Отрежете корите на 4 резена бял или типов хляб и ги намажете с размекнато краве масло. Сварете твърдо 1 яйце и го намачкайте още топло с 25 г краве масло. Объркайте с 1 пържено бъркано яйце. Когато сместа изстине, добавете 2 с.л майонеза, подправете със сол и черен пипер и 1 с.л. горчица и кресон. Украсете с воден кресон.

Открити сандвичи

Сморгасборд

Направете тези скандинавски открити сандвичи с контрастиращи цветни продукти, за да станат много апетитни

- Вишни и извара - Отрежете корите на 1 резен сладък бял хляб и го намажете дебело със сладко от вишни, после натрупайте отгоре извара – това е традиционна германска закуска;

- Бяло сирене и плодове - Сложете 100 г бяло сирене върху резен пълнозърнест хляб, после подредете отгоре ¼ резен ананас, нарязан на триъгълници, заедно с два резена манго и киви. Украсете с листа от джоджен;

Препечени сандвичи

Сандвич с пържола

Използвайте препенена кифла или бял хляб. Идеалната пържола е от нарязан на резени бут, който може да се запържи или запече на грил за няколко минути. Запържете или запечете един тънък резен пържола, да стане средно изпечен. Препечете хляба. Объркайте 1 ч.л. хрян или горчица с 1 ч.л. краве масло и намажете печения хляб. Сложете пържолата отгоре и наръсете с малко сос от печеното. Добавете няколко резена лук. Покрийте с друг резен препечен хляб. Украсете с горчица и кресон.

Клубни сандвичи

Клуб Сандвич

Препечете три резена бял хляб от двете страни. Намажете единия с майонеза. Покрийте с маруля, 4 резена варени пилешки гърди, подправете. Отгоре сложете друг резен хляб, намажете с майонеза. Покрийте го с три резена препечен бекон и домат на филийки. Подправете. Отгоре сложете друг резен препечен хляб, намазан с майонеза. Нарежете на триъгълници и забодете с коктейлна пръчица, отгоре с маслина.

Френски пържен сандвич

Сандвич с яйце

Сложете парче сирене грюйер и шунка между два резена намазан с краве масло хляб. Изпържете от двете страни в 2 с.л. претопено масло до златистокафяво. Сервирайте нарязано на малки триъгълници. Може да украсите готовия сандвич с яйце на око.

Пълнени франзели

Прясно изпечените франзели са чудесна основа за интересни пълнежи. Издълбайте малко от средата и напълнете с желания пълнеж.

Сандвич от Ница

Този специалитет представлява една хрупкава франзела, издълбана и ароматизирана със зехтин и напълнена със салата от риба тон. Срежете франзелата наполовина и поръсете със зехтин. Напълнете я с половин консерва риба тон, 1 нарязан на резени домат, 3 листа от маруля, нарязано на резени твърдо сварено яйце, 1 ч.л. прясно нарязан босилек и 2-3 резенчета кромид лук. Украсете с 2-3 черни маслини и подправете със сол и черен пипер.

Франзела с пиле и майонеза

Интересен пълнеж за франзелата е ароматизирана с къри майонеза, объркана с пилешко месо. Срежете франзелата наполовина и махнете малко от средата, за да направите място за пълнежа. Намажете двете половини с краве масло и напълнете със 100 г пиле, объркано с майонеза подправена с къри, украсете с листа от маруля и слепете двете половинки.

Практичен съвет

Подправеното масло прави сандвича по-интересен. Добавете малко настъргана лимонова или портокалова кора към маслото за пълнеж от пилешко или риба, а да ростбиф прибавете горчица, хрян или чесън.

Вижте още вкусни предложения за:

- студени сандвичи;

- детски сандвичи;

- вегетариански сандвичи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest