Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Царството на полентата в 3 рецепти

Царството на полентата в 3 рецепти

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Полента

Полентата е ястие с мека текстура, наподобяващо качамака. Приготвя се от царевично брашно. Негова родина е Италия. Разпространено е още в Словения, Швейцария, Хърватия, Румъния, Сърбия, както у нас.

Когато през 16 век се внася от Америка в Европа, полентата се превръща в основно ястие на италианските селяни. През годините започва да се комбинира с други продукти и днес се предлага в най-скъпите ресторанти.

За оригиналната рецепта за полента са ви нужни: 250 г царевично брашно, 50 г кашкавал, 50 г масло

Начин на приготвяне: Брашното се изсипва в 1 л кипящата вода при непрестанно бъркане. Посолява се на вкус и се вари до готовност - докато започне да се отлепя от дъното и стените. Прибавя се настърганият кашкавал и се разбърква внимателно.

Сместа се изсипва в намазнена тавичка. Оставя се за 20 минути на топло място, докато се втвърди. След това се обръща в голяма чиния и се залива с разтопеното масло.

Обикновено в традиционната италианска кухня полентата се използва като гарнитура или като самостоятелно ястие с добавки - меса, гъби, риби, запържено или запечено. Освен солена съществува и сладка полента.

Пица полента

Пица полента

Необходими продукти: 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. царевичен грис за качамак, 2 с.л. масло, сол на вкус и - любими продукти за гарниране на пица

Начин на приготвяне: Млякото и маслото се кипват в тенджера. Овкусяват се със сол и се прибавя и качамакът. Около две минути се бърка енергично с бъркалка или дървена лъжица на по-слаб огън.

Готовата полента се изсипва на плота върху хартия за печене и се оформя на кръгла топка. Разточва се с точилка на тънък кръг. С помощта на шпатула краищата се оформят, за да са гладки.

Кръгът заедно с хартията се пренасят в тава. Гарнира се с любимите продукти за пица. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса, до зачервяване.

Полента с домати, сирене и билки

Необходими продукти: 2 чаши сготвена полента, изстинала, 1/4 чаша настъргано сирене Пармезан, 1 с.л. зехтин, 10-тина сухи доматчета, 100 г сирене, 1 пресен домат, 8-10 черни маслини без костилки, 2 с.л пресни или 1 с.л. сухи билки по избор (босилек, мащерка, риган)

Начин на приготвяне: Фурната се загрява на 200 градуса. В голяма купа се смесват качамакът, пармезанът и зехтинът. При нужда се посолява с морска сол.

Малка тавичка се застила със сместа, като крайчетата се притискат с вилица. Сухите доматчета се нарязват на ситно, сиренето се реже на тънки парченца и се подреждат отгоре. Пресният домат се реже на ивици и се нарежда отгоре. Декорира се с маслините. Полученото се пече 30 минути, докато се запече. Преди сервиране се поръсва с билките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest