Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за плънки за щрудел

Идеи за плънки за щрудел

Идеи за плънки за щрудел

Когато стане дума за Виена и огромното разнообразие от австрийски десерти, които австрийската столица предлага, то няма как да не се сетим за прочутите Виенски кифлички, тортата Сахер и класическия ябълков щрудел, който по правило се поднася топъл с цел да контрастира на положената до него топка сладолед.

Има различни теории относно това как е възникнал щруделът. Според някои версии той се появява на бял свят още през Ренесанса под властващото тогава арабско влияние. Според други той е творение, което има връзки с Турция и Византия, а според трети е измислен от китайски готвач, намерил убежище във Виена.

Преди да ви предложим нашите идеи за плънки за щрудел, ще добавим, че истинският щрудел, независимо дали е със сладък или солен пълнеж, се приготвя не от готови кори, а от ръчно изработени, които трябва да са толкова тънки, че да можете да четете вестник през тях.

Как се правят кори за щрудел.

Щрудел

Естествено, те се навиват на руло, защото името Щрудел в превод означава въртоп, водовъртеж.

В наши дни не всеки има време да се занимава със замесването на тесто за щрудел, камо ли с разточването му, и често прибягваме до помощта на готовите кори за обикновена баница или за бутер баница. Изборът си е ваш, ние ще се опитаме да ви предложим само няколкоидеи каква плънка да поставите в щрудела.

Сладки плънки за щрудел

Щрудел с плънка от ябълки

Обелете и настържете 5-6 ябълки и добавете към тях 2 с.л. галета, 2 с. л. стафиди, 2 с.л. счукани орехови ядки и малко канела. Това е най-разпространената рецепта за пълнеж за щрудел, като не забравяте да намажете корите с масло и след оформянето на щрудела и изпичането му да го поръсите с пудра захар.

Щрудел с плънка от тиква

Щрудел с тиква

Обелете и настържете на ренде около ½ кг тиква, която да задушите с 1 с.л. масло и добавите към нея 3 с.л. едро смлени ядки и 1 ч.л. канела.

Щрудел с плънка от вишни

Почистете от костилките около 500 г вишни и добавете към тях 2 с.л. галета и кафява захар на вкус.

Щрудел с плънка от дюли

Изчистете и нарежете на кубчета 3 дюли и добавете към тях 3- 4 натрошени обикновени бисквити, орехови ядки, стафиди, малко канела и захар на вкус.

Солени плънки за щрудел

Щрудел със зелении

Задушете добре изчистен и нарязан на ситно спанак/лапад/ киселец или друг вид зеленийки заедно с малко зелен лук и зелен чесън. Добавете към тях сирене и използвайте тази смес за плънка на щрудела.

Щрудел с бекон, лук и кашкавал

Задушете ½ глава кромид лук със ситно нарязан бекон. Добавете към тази смес настърган кашкавал и плънката за щрудела е готова!

Щрудел с шунка, кисели краставички и кашкавал

Солен щрудел

Задушете ситно нарязаната шунка с няколко също ситно нарязани кисели краставички и добавете към тях настърган кашкавал.

Щрудел с кисело зеле и кайма

Подправете каймата с подправки по ваш избор и я запържете заедно със ситно нарязаното кисело зеле. Помнете, че вероятно зелето ще е достатъчно солено и няма да има необходимост да добавяте сол.

В заключение ще добавим, че въпреки огромното разнообразие на щрудели, както солени, така и сладки, любим на императрица Елизабет, по-известна като Сиси, е бил именно ябълковия щрудел. Във Виена той и до днес си остава класика, а смеем ли да противоречим на вкуса на жителите на една от най-красивите европейски столици?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest