Когато стане дума за Виена и огромното разнообразие от австрийски десерти, които австрийската столица предлага, то няма как да не се сетим за прочутите Виенски кифлички, тортата Сахер и класическия ябълков щрудел, който по правило се поднася топъл с цел да контрастира на положената до него топка сладолед.
Има различни теории относно това как е възникнал щруделът. Според някои версии той се появява на бял свят още през Ренесанса под властващото тогава арабско влияние. Според други той е творение, което има връзки с Турция и Византия, а според трети е измислен от китайски готвач, намерил убежище във Виена.
Преди да ви предложим нашите идеи за плънки за щрудел, ще добавим, че истинският щрудел, независимо дали е със сладък или солен пълнеж, се приготвя не от готови кори, а от ръчно изработени, които трябва да са толкова тънки, че да можете да четете вестник през тях.
Естествено, те се навиват на руло, защото името Щрудел в превод означава въртоп, водовъртеж.
В наши дни не всеки има време да се занимава със замесването на тесто за щрудел, камо ли с разточването му, и често прибягваме до помощта на готовите кори за обикновена баница или за бутер баница. Изборът си е ваш, ние ще се опитаме да ви предложим само няколкоидеи каква плънка да поставите в щрудела.
Сладки плънки за щрудел
Обелете и настържете 5-6 ябълки и добавете към тях 2 с.л. галета, 2 с. л. стафиди, 2 с.л. счукани орехови ядки и малко канела. Това е най-разпространената рецепта за пълнеж за щрудел, като не забравяте да намажете корите с масло и след оформянето на щрудела и изпичането му да го поръсите с пудра захар.
Обелете и настържете на ренде около ½ кг тиква, която да задушите с 1 с.л. масло и добавите към нея 3 с.л. едро смлени ядки и 1 ч.л. канела.
Щрудел с плънка от вишни
Почистете от костилките около 500 г вишни и добавете към тях 2 с.л. галета и кафява захар на вкус.
Изчистете и нарежете на кубчета 3 дюли и добавете към тях 3- 4 натрошени обикновени бисквити, орехови ядки, стафиди, малко канела и захар на вкус.
Солени плънки за щрудел
Щрудел със зелении
Задушете добре изчистен и нарязан на ситно спанак/лапад/ киселец или друг вид зеленийки заедно с малко зелен лук и зелен чесън. Добавете към тях сирене и използвайте тази смес за плънка на щрудела.
Щрудел с бекон, лук и кашкавал
Задушете ½ глава кромид лук със ситно нарязан бекон. Добавете към тази смес настърган кашкавал и плънката за щрудела е готова!
Щрудел с шунка, кисели краставички и кашкавал
Задушете ситно нарязаната шунка с няколко също ситно нарязани кисели краставички и добавете към тях настърган кашкавал.
Щрудел с кисело зеле и кайма
Подправете каймата с подправки по ваш избор и я запържете заедно със ситно нарязаното кисело зеле. Помнете, че вероятно зелето ще е достатъчно солено и няма да има необходимост да добавяте сол.
В заключение ще добавим, че въпреки огромното разнообразие на щрудели, както солени, така и сладки, любим на императрица Елизабет, по-известна като Сиси, е бил именно ябълковия щрудел. Във Виена той и до днес си остава класика, а смеем ли да противоречим на вкуса на жителите на една от най-красивите европейски столици?
Коментари