Сигурно всички знаете, че паят е печено ястие, направено от тесто за сладкиши. Той има пълнеж от солени, сладки или пикантни съставки (продукти).
Паят е вид тесто с пълнеж. Вариациите както при солените пайове, така и при сладките, са много и разчитат и на вашия вкус.
Сладките пайове, от своя страна, също могат да се разделят на тарти, кишове, а тези които са малки по размер, се наричат тарталети. Те най-често се приготвят от предварително изпечена кора и плодове.
Идеи за сладки плънки за пай:
- Ябълки или друг плод, захар, орехи и канела;
- Сладко;
- Сладко и ром;
- Сушени плодове;
- Пресни плодове;
- С няколко вида сладко от различни плодове;
- Различни пресни плодове;
- Може плънката да е с плодовете от компот или различни компоти;
- Конфитюр;
- Може да се добави и прясно, кокосово или соево мляко и да се комбинира с някоя от посочените плънки;
- Крем от сметана и канела;
- Горски плодове;
- Ядки в комбинация с някоя от посочените плънки;
- Карамел и орехи;
- С ванилов или друг крем;
- С фъстъчено масло.
Толкова много идеи за сладка плънка за пай има, че на вас само остава да си изберете някоя и да приготвите един хубав и вкусен пай.
Английски пай
Продукти:
1/2 кофичка кисело мляко, 150 г захар, 1 яйце, 1 пакетче масло, 250 г брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, сок от 1/2 лимон, Плодовете от 1 буркан компот (дюли, череши, вишни, ягоди), 2-3 с.л. брашно и 2-3 с.л. захар за овалване на плодовете
Приготвяне:
Разбиваме млякото със захарта. Прибавяме разбитото яйце, разтопеното масло, содата, лимоновия сок и брашното. Разбъркваме добре сместа и я изсипваме в тава, намазана с масло и посипана с брашно. Отгоре нареждаме изцедените плодове от компота, които предварително сме оваляли в малко брашно и кристална захар. Печем плодовия сладкиш в не много силна фурна. По желание можем да го поръсим с пудра захар, след като изстине.
Пай с ябълки
Продукти:
4 яйца, 1/2 ч.ч. пудра захар, 1/2 ч.ч. брашно, 5 средно големи ябълки, 1 ч.л. канела, 2 с.л. пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта, докато започнат да образуват мехурчета, след което постепенно прибавяме брашното. Обелваме ябълките, почистваме ги от семките и ги настъргваме на ренде. Разстиламе ги на дъното на намазана с масло тортена форма и ги поръсваме с канелата. Върху тях изсипваме тестото.
Печем сладкиша с ябълки в умерена фурна до зачервяване. След като поизстине, го обръщаме върху кръгла чиния за сервиране, така че ябълките да останат отгоре. Поръсваме го с пудра захар.
Маслен пай със сладко
Продукти:
250 г брашно, 125 г масло, 1 яйце и 1 жълтък за намазване, 50 г захар, Бакпулвер, Сол, 1 буркан сладко, Кората на 1 лимон
Приготвяне:
Смесваме брашното, захарта, бакпулвера и солта. Добавяме маслото, което сме нарязали на кубчета, и стриваме с ръце до получаването на трохи. В сместа настъргваме кората от лимона и добавяме яйцето. Замесваме меко тесто.
Разпределяме две трети от сместа във формата, в която ще печем. Слагаме формата с тестото в хладилника за 10 минути. През това време с останалото тесто правим различни формички, с които да покрием пая.
Изваждаме формата с тестото от хладилника. Изсипваме отгоре сладкото и декорираме с формичките, които сме направили. Намазваме с предварително разбития жълтък, поръсваме със захар и печем на загрята на 170-180 °C фурна до получаване на златиста коричка.
Коментари