В християнската религия на Възкресение Христово - Великден, се чества възкръсването на Иисус Христос. Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Празнува се 6 дни.
Това е най-старият християнски празник. Празнува се от 2-ри век при християните по цял свят.
Честването на Разпъването и Възкресението на Иисус Христос не навсякъде е едно и също, когато говорим за кулинарни предложения. Навсякъде по света е различно, всеки има своите кулинарни традиции за Великден, но през тези дни християните от всички страни задължително започват подготовката за светлите празници.
У нас, в България, традиционно Великден се отбелязва със зелена салата, тя символизира и идването на пролетта, сварените шарени яйца и обредните хлябове - козунаци, както и печено агнешко бутче.
Но нека видим какво хапват по света за Великден.
Англия
Традиционни са великденските кифлички с кръстове отгоре известни са под името Hot Cross Buns. Приготвят се със стафиди. Това е стара британска традиция, зародила се по времето на кръстоносците. Великденски специалитет в Южна Африка са също благоуханните сладкиши Hot Cross Buns, но с кръстчета захар отгоре. Независимо къде се предлагат, те са традиционно английско великденско печиво основно за закуска, но се предлагат и за следобеден чай с ароматни сушени плодове - истинска наслада.
Русия
По традиция се предлага Кулич. Руски сладък хляб, почти винаги със заливка отгоре, богато украсен, е вид козунак, който е оформен по различно, отколкото у нас.
Германия
В Германия се търсят великденските яйца из градините и се предлагат шоколадови зайчета. Също така е прието да се палят великденски огньове.
Гърция
Празнуването на Великден в Гърция се смята за един вид институция. Всички, от беден до богат, отбелязват достойно този светъл празник. В Гърция Великден се празнува винаги по един и същи начин. През Страстната седмица във всяка църква се отслужват продължителни литургии. В полунощ в събота свещеникът оповестява Христос воскресе, а Воистина воскресе - отговарят гърците като един. Запалва се голям огън. Почти всеки грък посещава църквата през святата нощ, облечен в най-новите и хубави дрехи, а дамите повечето са в тежки дълги и официални рокли.
В неделя празнуват всички, задължително се събира цялото семейство, не може да има извинение и да липсва някой. Предлага се печеното агне, което е задължително и се сервират кукуреци - печени дреболии на пещ.
Италия
При италианците великденската трапеза винаги е украсена богато с традиционните италиански сладкиши с плодове, ядки, предлага се и сладко вино. В Милано се пече великденската Коломба, характерна за града, поръсена с едра бяла захар и много бадеми. Този десерт, наричат Colomba Pasquale, е приготвен от най-хубаво брашно, което имат италианците, мая, яйца, масло, захар, и винаги с глазура и поръсен с много бадеми и често се предлага във формата на гълъб - символ на Светия Дух.
По това великденско време Италия е залята от шоколадови яйца, пълни с изненади и всички увити в цветни гланцирани хартии.
Интересното е това, че на Великден се предлага по изключение салам и сладкиш, който наподобява нашата баница, но е с плънка и е известен под името Торта Рустика (Torta Rustica). Предлага се с вермут.
Бразилия
Поднасят се малки бонбони под името Pacoca de Amendoim. Приготвят се от смлени ядки, брашно от маниока и захар.
Франция
Основно се сервира агнешко, но също сърнешко или свинско месо. Плънката е от черен дроб, бекон и свежи билки. По традиция се приготвя пълнено агне със смляно месо, сварени жълтъци, крутони, зелени подправки, мек бял пипер, индийско орехче, джинджифил и канела. Сервира се със сос от трюфели. За десерт се предлага лионски сладкиш, който се приготвя с домашно бутертесто с добавка на канела, със сладко. Предлагат се и корсиканските кошнички, пълни със захарни яйца. В югозападната част на страната традиционно великденско ястие е корона от тесто, а в Прованса може да се насладите на торта от бадеми и захаросан портокал.
Полша
Основно се сервират студени меса като ордьоври или т.нар. прочут полски бял салам от свинско месо с черен пипер, сол, индийско орехче, чесън, майорана, придружен от хрян и задушено цвекло. Не може да не се отбележи известната Полска Бабка - вид козунак, малко по различен от нашия.
Австрия
На Великден всяко австрийско семейство се събира, независимо колко далеч са разпръснати из света. В зависимост от района в Австрия се поднася специален великденски салам, нарича се Osterjause, шунка, пролетна салата с репички, картофена салата, бял и черен хляб. При австрийците понеделник също е светъл празник, наречен Ostermontag.
Испания
Испанците отбелязват празника основно с многото шествия и многобройни процесии на различни религиозни ордени. Често участниците са с качулки, за да напомнят сцени от инквизицията. Огромни фигури на Иисус и на светци се разнасят из градове и села. Някои каещи се християни влачат и железни вериги.
В Испания се приготвят т. нар. Торихас - резени хляб се топят в смес от яйца и мляко, запържват се и се поливат с мед - разкошни пържени филийки. Също така се приготвят и специални фигури от шоколад - шоколадови скулптури известни като Ла Мона.
Австралия
За разлика от Европа, а и на други места из света, австралийците не обичат великденските зайци, не са им любими, защото ги свързват с унищожаването на реколтата им, затова великденското яйце се носи в торбесто животинче, наречено билби. Характерно за животинчето билби е издължена муцуна, голям нос и има големи уши. Много от производителите на шоколад предлагат продуктите си под форма на билби.
Независимо от това кой как по света приготвя традиционно ястията за Великден, Възкресение Христово остава един от най-светлите християнски празници, символизиращ възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. В обичаите и в обредите се преплитат и езичеството, и християнството, което определя колоритността на всеки един Великден по света.
Вижте още традиционни и любими на всички великденски сладкиши или пък Агнешко за Великден.
Коментари