Американската кухня е богата смесица от местни рецепти с колониален привкус. Заселниците от Стария свят усвоили местните рецепти и умения, но и донесли със себе си традиционни рецепти от страните на Стария континент.
Днес американската кухня е символ на „Бързата храна” и затлъстяването при младите. Това се дължи на нездравословните храни, които всекидневно се поглъщат и забързаното ежедневие, където храненето на крак е станало традиция.
Ето и някои от най-разпространените американски храни:
Хамбургерът
Хамбургерът е станал световен символ на американската кухня. Приготвен по различни начини той си остава номер едно в „Бързата храна”. Основната му съставка е говеждо кюфте, което е пъхнато между разрязано кръгло хлебче.
Много често то бива гарнирано с резени червен лук, домат на колелца, листо от зелена салата и кисела краставичка. Един от най–популярните бургери е чийзбургерът или с други думи казано хамбургер със сирене – най-често Чедър. За повече вкус се добавя кетчуп, горчица или майонеза.
Хот–дог
Макар че всички знаем, че този сандвич е американски, корените му идват от Германия. Хот–догът се прави от варен кренвирш или наденица, поднесена в разрязано на две продълговато хлебче с горчица и кетчуп. Понякога може да се добавят листа от зелена салата.
Чипс
Така любимият на всички картофен чипс е също американско дело. През далечната 1853 година в Ню Йорк, готвачът Кръм решил да се пошегува с един клиент, който винаги му връщал картофките с оправданието, че не са били достатъчно хрупкави и тънки.
Тогава Кръм нарязал картофките колкото се може по–фино, поръсил ги обилно със сол и ги изпържил до златисто. Неочаквано клиентът ги харесал много и те станали част от менюто на заведението. Така чипсът станал известен. Днес се предлагат различни вкусове на чипса: със сирене, с червен пипер, с подправки, с вкус на бекон, на пилешко и т.н.
Коб салата
Коб салатата е най-известната салата в Америка. Направена макар и случайно през 1937 г. от Робърт Коб, рецептата се е запазила и до днес. Основни съставки са: листа от зелена салата, бекон, авокадо, яйца, пилешко, синьо сирене, домати, лук и сос винегрет.
Пуйка
Печена пуйка е традиционна празнична вечеря, която се приготвя най-често за Деня на Благодарността или Коледа. Пуйката се пълни по предпочитания, като може да се сложи ориз, царевица, картофи, бекон и др. Пече се бавно на фурна до получаване за златисто-кафяв загар и се сервира за обяд или вечеря.
Други американски ястия са пухкавите американски палачинки, лучените кръгчета, поничките, американски чийзкейк, ребърца по американски, американски фъч и много други апетитни рецепти.
Коментари