Норвегия е страна, в която рибата е на почит. Най-разпространените ястия са херинга, приготвена по различни начини, треска, палтус и калкан. Този способ на приготвяне е останал още от викингите, които взимали клипфикс когато тръгвали на лов и на далечни плавания. И все пак, най-известната норвежка риба е сьомгата. Тук тя се смята и за най-добрата в света.
В продължение на столетия средностатистическият норвежец се е хранил с риба, месо, хляб, мляко, масло и сирене, картофи и херинга.
Традициите на т.нар. континентална кухня навлезли в градовете през ХIХ и ХХ в., когато започнали да се използват за готвене вино, подправки и нови продукти. Съвременната норвежка кухня представлява смес от ловджийски ястия с риба и дивеч, обикновена фермерска храна и континентални традиционни ястия.
Характерно за зеленчуците им е, че обичат да ги мариноват. Най-често по този начин приготвят цвекло, което нарязват на кубчета и заливат с оцет, захар и карамфил.
Една от най-разпространените им салати е норвежки фиорди, която включва краставици, заквасена сметана, червен лук, винегрет, дресинг и варено яйце.
Херингата, която наричат морско сребро, днес е скъпа, колкото останалата риба, но някога е била най-евтината и достъпна в Норвегия риба; присъствието й на масата е било неизменно.
На Коледа се предлага лютефиск – сушена треска, изкисната в разтвор на сода каустик и поднесена със свински пръжки и задушен грах. Според една поговорка, рибата обича да плува дори и в стомаха, затова рибните ястия по традиция се сервират с много бира.
От месата най-разпространено е овнешкото. От него се приготвя задушено месо със зеле и варени картофи, пушено бутче (феналор) и коледното ястие Пинекьот (агнешки ребърца).
В горите има достатъчно дивеч – яребици, елени, лосове и др. Еленовото месо се яде само на празници и в ресторанти, тъй като приготвянето му е много трудоемко и изисква специални умения.
За десерт при специални случаи правят оризов крем. Друг предпочитан десерт е Девойка с воал. За него се разбиват печени и обелени ябълки. Върху ред от ябълково пюре се наръсват натрошени маслени бисквити. Отгоре се слага бита сметана.
След това отново се слага пюре от ябълки, бисквити и така, докато съставките свършат. Сладкишът може да се хапне веднага или след като престои във фризера и се превърне в сладоледена торта.
Вижте някои страхотни рецепти, идващи от норвежката кухня: Норвежка салата от сьомга и скариди, Норвежки питки Bolle, Норвежки хляб с ленено семе, Норвежка салата с риба.
Коментари