Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Изненади от норвежката кухня

Изненади от норвежката кухня

Норвежка кухня

Норвежката кухня е малко позната у нас, а същевременно е идеален начин да разнообразите ежедневното си меню. Характерно за нея е широката употреба на пресните продукти, рибата, морските деликатеси, агнешкото, телешкото и овчето месо. Много разпространени са и яхниите, приготвени от дивечово месо. Ето няколко типични норвежки рецепти:

Предястие от предварително консервирана херинга

Необходими продукти: 12 херинги, 3 глави нарязан на филии кромид лук, 1 нарязан на колелца морков, няколко парчета хрян, 4 дафинови листа, 1 ч. л. горчица на прах, черен пипер на зърна, 500 мл оцет, 1 ч. ч. захар, сол на вкус, няколко зрънца каперси, 1 лимон за декорация.

Начин на приготвяне: Рибите се оставят да киснат за 24 часа във вода, която периодично се сменя. После се отрязват главите им, обелва се кожата, обезкостяват се и се нарязват на малки парчета. Рибата се слага в стъклен буркан заедно с лука, моркова, хряна, дафиновия лист, черния пипер и горчицата.

Оцетът се кипва заедно със захарта и сол на вкус и с него се залива рибата. Притиска се с нещо тежко и се оставя в хладилника да престои 1 седмица. От така приготвената риба може да се направи вкусно рибно предястие, което да се украси с нарязан лимон и каперси.

Основно ястие от телешко месо

Месо

Необходими продукти: 1 кг телешко месо, 1 зелка, черен пипер и сол на вкус, 2 с. л. масло, 1 с. л. брашно, няколко стръка ситно нарязан магданоз.

Начин на приготвяне: Месото се нарязва и се слага да ври в подсолена вода. Отделно се сварява до омекване и зелката също в подсолена вода. Нарязва се на едро и се постила като подложка в по-голяма тава, а върху нея се подреждат парчетата месо.

Слага се сол и черен пипер на вкус и всичко се захлупва с капак и се оставя да се вари в предварително загрята фурна. След като месото е готово, се полива с масло, в което е размито брашното, и се оставя още няколко минути, докато се сгъсти сосът. Когато всичко е готово, се поръсва с магданоза и се сервира.

Сладки за десерт

Сладки

Необходими продукти: 1 твърдо сварено яйце, 2 сурови яйца, 2 ч. ч. брашно, 1/2 ч. ч. разтопено масло, пудра захар за овалване.

Начин на приготвяне: Жълтъкът на свареното яйце се отделя и се стрива на много ситно. Към него се добавят 2 сурови жълтъка, 1 ч. ч. брашно и маслото при непрекъснато бъркане. Накрая се добавя и останалото брашно.

Разбърква се до получаването на гладко тесто. От него се отделят малки парченца, разтеглят се и се правят панделки, които се връзват на фльонга. Потапят се в разбитите белтъци, овалват се в пудрата захар и се изпичат в силно загрята фурна.

Опитайте още Норвежки питки Bolle, Супа от сьомга, Норвежки хляб с ленено семе, Норвежка салата с риба, Еленско със сметанов сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest