Вятърни мелници, лалета и марихуана. Вероятно това си представяте при споменаването на Холандия. Но вероятно малцина знаят, че холандците много обичат да се хранят от стената или пък, че пияни се прибират по четирима на едно колело.
Точно така, Холандия определено има с какво да ви изненада и макар кухнята й да не е толкова популярна, както френската или италианската, определено може да предложи вкусни ястия, които се приготвят бързо и лесно.
Важна роля в холандската кухня има рибата, която е типична за северна кухня, но тук няма голямо разнообразие от ястия с участието й. Най-използвани са херинга, скумрия, змиорката, а също и морски дарове. Традиционно се приготвя сурова зелена херинга с лук - "maatjes haring", херинга пане - broodje makreel, а също и пушена змиорка - "gerookte paling".
Холандските супи са лесни за приготвяне и не съдържат много съставки. Всеки холандец обожава да си похапва "snert" – много гъста бобена супа и "hutspot" – ястие от картофи, зеленчуци и месо (най-често телешко).
Традиционната кухня на Холандия се е повлияла от страните, намиращи се в съседство. Своят нюанс са оставили немската и скандинавска кухня. Това особено си личи в отношението си към бирата, която холандците обожават. А по време на семейните си празненства се пие типичното за страната "оранжево бренди", съдържащо портокал.
Холандия е една от държавите, известни със своите сирена. Кашкавалът гауда (gouda) или Едамер (edamer) – това са едни от най-емблематичните холандски продукти в света, като с тяхната известност вероятно могат да се конкурират само лалетата.
Истинската холандска гауда зрее, след като престои една година и точно това я прави толкова лека и с приятен вкус. Съществуват и сортове гауда, които зреят повече от 7 години.
Почетно място в холандската кухня заемат чаят, кафето, както и десертите, които неизменно ги придружават при сервиране. Холандците имат т.н, „време за кафе” или "koffietijd" - почивка между 10 и 11 часа и 19 и 20 часа вечерта.
Холандците не пият кафето си с мляко и го наричат „грешно”. За това пък много обичат горещ шоколад и мляко и анасон. Подобно на немците, и холандците консумират големи количества десерти заедно с напитките.
"Аppelgebak" – ябълков пай с канела, "speculaas" – ронливи канелени бисквити, "stroopwafels" – кръгли вафли с гъст сироп или "poffertjes" – малки палачинки - са все предпочитани десерти за кафе паузата. В много холандски градове тези сладкиши се продават в павилиони на улицата и са достъпни за всеки.
Друг интересен символ от холандската кухня са черните бонбони. Те са направени от растението „женско биле” и са доста странна смесица между сладко и солено. Местните често се шегуват с чужденците и казват, че това е нещо, което само истински холандец може да яде.
Холандците обожават сандвичите, които са различни по големина, вид на хляба и съдържание, но винаги си остават предпочитана храна. Ако ядеш сандвичи за закуска, обяд и вечеря, това означава, че си се превърнал в пълноценен жител на тази страна.
А това, че холандците предпочитат да се хранят от стена не е шега. Да, точно така – от стена, а не на маса. Тази практика се извършва в тематично холандско заведение, което предоставя своите сандвичи в стъклени отвори, наподобяващи пощенски кутии във вход на жилищен блок.
Това, което трябва да направи клиентът, е да пусне съответната сума в малкия отвор до прозрачната кутия и да извади храната си. Интересно, нали? Такива са си холандците - винаги разчупват стереотипа!
Коментари