Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Изненади от швейцарската кухня

Изненади от швейцарската кухня

Фондю

Швейцарската кухня е смесица от други няколко кулинарни области – френска, немска и не на последно място италианска. И въпреки многото взаимствани кулинарни тънкости и самата швейцарска кухня има своя изразена индивидуалност. Няколко са традиционните за Швейцария неща в кулинарно отношение, които са познати на света и които са много обичани не само на родната си почва.

Това, което винаги присъства на трапезата, е сиренето. Дори по-голямата част от ястията съдържат сирене, а то е всъщност добре познато навсякъде по света. Но не това е единственото, което ще привлече вниманието ви. В Швейцария залагат много и на ястията, които съдържат различни зеленчуци. От местните продукти най-често се приготвят гозби, които съдържат риба, телешко и дивеч.

Две от най-разпространените и популярни ястия, дори по света, съдържат швейцарското сирене, за което вече споменахме. Става дума за фондю и раклет. Да обърнем малко повече внимание и на двете гозби, защото са разпространени по целия свят и са запазената марка на швейцарската кулинария.

Швейцарска кухня

Раклет представлява ястие, което съдържа освен сиренето и различни зеленчуци. За да се приготви, необходим ви е специален уред за готвене наподобяващ скара, но и доста по-различен от нея. В Швейцария можете да си намерите най-различни вариации на уреда – от много евтини до невероятно скъпи.

Нужно е сиренето да бъде нарязано на парчета, които да са с дебелина около 6 мм. Сиренето Раклет може да има различни вкусове – с лук, с черен пипер, с чесън и др. Уредът, за който споменахме, се поставя на масата и всеки сам си приготвя блюдото. Уредът всъщност разтопява сиренето до желаната от всеки консистенция, след което се добавя върху изпечени картофи с кожата, който е предварително разполовен.

Докато всеки разтапя своето парче сирене, на уреда могат да се сложат различни видове зеленчуци, които да се изпекат – лук, морков, чушка. Може също да се добавят и най-различни меса, които да допълват вкуса на сиренето. Всичко е прясно изпечено и вкусно.

Видове бира

Фондю – също много интересна част от кухнята на Швейцария. Коя е родината на това ястие е малко спорен въпрос, защото французите твърдят, че именно Франция е дала началото на това интересно ястие.

В него отново главно действащо лице се оказва сиренето и то също както раклет се приготвя от всеки индивидуално. Тук вече говорим за два вида сирене – Вашерин и Грюер. Освен сирената добавят се черен пипер, индийско орехче, малко бяло вино и не на последно място черешовата швейцарска ракия Кирш.

Черешова торта

По желание в някои части на Швейцария добавят и съвсем малко чесън. Всичко това се сервира, докато все още ври. Консумира се по следния начин – забучва се хапка хляб на клечка и се потапя в сместа, след което се изважда, завърта се, за да се отцеди сиренето и се изяжда.

Отново можем да срещнем различия в частите на Швейцария. На някои места първо потапят хапката в Кирш и след това в сиренето. Подходящ алкохол към него е бялото вино, както и бира. Някъде в Швейцария, по време на похапване на фондю, пият черен чай.

Друго познато швейцарско ястие е Рьощи – съдържа лук, масло и картофи. А когато дойде време за десерт поръчайте да ви поднесат вкусната черешова торта - Захаросана Черешова торта (Zuger Kirschtorte). Във Швейцария също обичат и хляба, но най-разпространен и купуван е черният хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest