Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Изненади от белгийската кухня

Изненади от белгийската кухня

Белгийска кухня
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.

Вероятно ако до сега не сте се интересували от специалитетите на белгийската кухня, първото което ще предположите, че обичат са картофите, разбира се в комбинация с бира.

До някаква степен ще се окажете прави, но в тази кухня има и по-различни гозби, които определено ще предизвикат интереса на онези от вас, които обичат новото и различното в кулинарията.

Ако има място по света, където храната да е особено ценена и поставяна на челна позиция, това безспорно ще бъде Белгия. Хората тук обичат храната и обичат да доставят удоволствие на себе си чрез нея.

Патица с портокали

Още едно доказателство за това колко е важна храната в Белгия са имената на някои улици в Брюксел – „Площад на зърното” или пък „Булевард на мидите” и др. Но въпреки това в последните години се наблюдава сериозна тенденция да преминават към по-леки ястия, които да са и по-здравословни.

Макар че държавата е с малки размери, кухнята им е се отличава с особено разнообразие. В различните части в страната – различни са и популярните гозби. На висок почит са рибата, приготвена по най-различен начин, както и сосовете.

За да бъде хубав сосът, той трябва да е направен много гъст – обикновено използват жълтъци, сметана, както и масло. Ако се приготвя сос за дивечово месо, той задължително е с по-лека консистенция, кафяв на цвят и много ароматен. Пастетите също са част от белгийската трапеза.

Свинско със сос и гъби

Хубав навик в белгийците и като цяло в кулинарията им е използването на зеленчуци. Тук те никога не са на втори план и присъстват на трапезата задължително. Не толкова под формата на салата, а по скоро са приготвени като супи, които доста се различават от българските. Имат по-гъста консистенция и засищат.

Ако можем да отличим белгийската храна с нещо, то това ще бъде смесването на различни и иначе несъвместими на други места вкусове. Тук се наблюдават смесици от сладко и солено или кисело, но много всичко е умерено и въпреки странното си звучене получава се много вкусно. Добавя се мед на рибата, сини сливи на заешкото месо, свинското е подправено с ябълки, а патицата с вишни и портокали – истинска вкусова бомба.

Белгийски сирена

Но в действителност, макар да е различна от нашата, белгийската кухня е вкусна и хранителна, но не и тежка. Много популярно е ястие, което се прави с гъби, пилешко месо, зеленчуци. Нарича се ватерзой. Пилето е задушено в бульон от зеленчуци и гъби и се поднася в дълбока чиния, защото ястието има сос.

Сиренето е друг важен продукт за кулинарията на Белгия, дори е по-правилно да кажем сирената. Там във всяко ъгълче на страната се произвеждат по няколко вида сирена. И тъй като обикновено то върви като мезе на някакъв алкохол – в Белгия най-популярна е белгийската бира. От нея се изпиват наистина големи количества, а тя е добре позната на цял свят.

Подправките в тази кухня не са различни и не са нещо, на което е нужно да се набляга. Може би, това което основно ги различава от използването им в нашата кухня е индийско орехче, което белгийските кулинари обичат да използват често.

Щом е дошло време за десерт няма как да се пропусне белгийският шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest