Някога Норвегия се е смятала за провинциална страна, но днес нейното развитие се забелязва особено силно, като това важи и за тяхната традиционна кухня. Тя съчетава в себе си смелите кулинарни експерименти, но и пази своите традиции.
Ако и вие искате да посетите тази страна с доста сурови климатични условия, тогава именно тези 10 норвежки ястия трябва да са задължителни от вашето гастрономическо приключение.
Най-известните ястия от норвежката кухня
1. Ракфиск (ферментирана пъстърва)
Ястието може да се опита само от смели туристи, които няма да се уплашат от силната, своеобразна миризма на риба, която е била съхранявана в бъчви за 3 до 6 месеца. Всъщност Ракфиск е норвежко ястие от гнила риба, но ако кажете, че рибата е ферментирала, тогава ще бъде по-лесно да я вкусите;
2. Клипфикс (сушена треска)
Смята се, че именно методът на нейното приготвяне ви позволява да запазите най-голямото количество от всички онези полезни съставки, които притежава рибата, като тя остава мека, сочна и много ароматна;
3. Сурсилд
Маринована херинга с лук, като поради това нейният вкус осезаемо се различава от този на херингата, с която сме свикнали;
4. Бокнафиск
Пикантна солена херинга с картофи и чипс от сланина;
5. Фискеболер
Рибни кюфтета със сос и ароматни подправки, като ястието се е гарнирано богато с магданоз;
6. Риббе
Пържено свинско коремче, като ястието се смята за коледно и се поднася именно по време на новогодишните празници, когато семейството се събира;
7. Форикол
Печено агнешко с брашнен сос и задушено зеле. Блюдото е едно от любимите на местните жители, като именно ароматните билки, с които се овкусява, превръщат това ястие в истинско кулинарно изкуство;
8. Крумкаке
Вафлени бисквитки, пълни със сладолед и сметана;
9. Тролькрем
Мус от яйчен белтък с диви плодове;
10. Спилингболер
Сладки рулца с канела канела, като именно този десерт е един от любимите на норвежците.
От безалкохолните напитки норвежците предпочитат кафето, като го пият го в големи количества и по всяко време на деня. Също така популярни са: компот от плодове, кефир, кисело мляко, ябълкова напитка с мед, чай.
Всеки уважаващ себе си турист, посещавайки дадена дестинация, трябва да се запознае с националната кухня и да опита именно тези традиционни гозби, които са визитната картичка на страната.
Коментари