Няма по-известен зеленчук по света от домата. По-готвен също, защото може да го видите във всякакви ястия – салати, супи, гарнитури, основни блюда.
В Европа доматите се отглеждат от 1500 година, след като са донесени от Новия свят. В началото хората са се страхували да ги ядат, понеже заради червения цвят ги смятали за силно отровна храна.
Днес обаче доматът е много обичан зеленчук и се отглежда в 10 000 разновидности – розов, лилав, черен, жълт и бял. Подготвя се дори и разсад за отглеждане и в Космоса.
Макар че са вкусни и в суров вариант, доматите са по-предпочитани сготвени, а от foodpanda показват които са най-любимите ястия с червения зеленчук по цял свят.
1. Гаспачо – студената супа е най-популярната доматена супа в цял свят и национален символ на Испания;
2. Доматена каша – и в България, както и на Балканите, доматената каша е много популярно ястие, което е било типично за селските райони. Тя се прави от зелени домати;
3. Салата Капрезе – когато става дума за салата с домати, най-често приготвяната е Капрезе, тъй като в нея се добавят и други любими за повечето хора съставки – моцарела, босилек и зехтин;
4. Пълнени домати - сурови или печени, с постна или месна плънка, пълнените домати са ястие, което всеки би хапнал с охота. Те са подходящо предястие, но също и основно ястие;
5. Доматен сок - доматите са основна съставка за всяка пица и паста, но и се използват за направата на един от най-популярните коктейли, които всеки поне веднъж е пил, Блъди Мери.
Коментари