Кашкавалът или така нареченото жълто сирене е една най-разпространените храни не само у нас, но и в цял свят. Този млечен продукт се използва при направата на сандвичи, пици, спагети, запеканки и най-различни други специалитети. Ето негови разновидности, които си заслужава да опитате поне веднъж.
Гауда
Жълто сирене от Холандия. Питите са с гладка восъчна кора и обла форма. Характерно е с финия аромат. Невероятният вкус на този млечен продукт е едновременно сладък и солен. Често се използва настърган върху сандвичи, салати, паста, лазаня.
Едамер
Също холандско жълто сирене с кръгла форма, но се среща и в други форми. Отличителна негова черта е яркочервената восъчна кора.
Ементал
Произлиза от Швейцария, но се произвежда и в много други страни като Франция, Австрия, Дания, Германия и др. Има кръгла форма и естествена коричка, а традиционното му съхранение е било във винарни изби. В Америка е много използван за направата на сандвичи и хамбургери.
Овчи кашкавал
Кашкавалът от овче или краве мляко, който се приготвя в България, е емблематичен за страната ни. Среща се в правоъгълни и кръгли разфасовки. Ако кашкавалът е качествен, трябва да е на конци когато го отчупиш. Използва се широко в нашата балканска кухня за салати, плата и други.
Масдамер
Има жълта кора, понякога покрита с восък. Има фин орехов вкус. Съчетава се отлично със сладки вина и плодове.
Чедър
Чедър е друго твърдо сирене, чиито корени са английски. Има гладка и твърда консистенция, а вкусът му е леко солен. Отново се съчетава с червено вино. Използва се в направата на мъфини и други солени предястия и сандвичи.
Коментари