Малко хора знаят, че най-голямата хранителна индустрия в света е отглеждането на грозде. Има 8 хиляди сорта грозде в световен мащаб като основното деление между тях е на десертни сортове, които се използват за прясна консумация, и сортове грозде за производство на вино.
За приготвяне на най-старата напитка, която човек сам си произвежда, се използват специални сортове грозде, предназначени изключително за тази цел. Те имат особен вкус, затова не се използват за консумация пресни.
Отделно сортовете грозде за вино се делят основно за бели и червени сортове. Приема се, че белите вина се правят най-вече от бели сортове грозде, а червените вина - от червени сортове, но това е съвсем опростено деление на сортовете грозде за вино. Затова е нужно разяснение за белите и червени винени сортове грозде.
Бели сортове грозде за вино
Белите вина се правят не само от бяло грозде, а от почти всеки вид, включително и тъмно грозде, при условие, че сокът в плода е безцветен. Виното се получава след ферментация на изцеден гроздов сок, без кожата на гроздето, тъй като точно в него се намира пигментът. Напитката, която се получава, е светла на цвят - от златисто жълто, до цвят на коняк. Тези вина са по-сладки на вкус и с по-малко алкохол в тях.
От кои бели сортове се правят най-добрите марки вина в световен мащаб
Пино Блан
Може да се срещне също като Ченин Блан, Стивън, Вайсбургер, Пино бял и други. Смята се, че този сорт е получен след мутация на Пино Грис. Това е ранно зреещ сорт от храсти със средна здравина. Лозите узряват добре.
Гроздовете са с малък размер, но плътна структура и затова тежат по 100-110 грама. Гроздето е дребно, със зеленикаво.бял цвят и кръгла форма. Виното, което се получава от него е с неутрален вкус, но често се усеща нотката на бадеми, ябълки и цветя. Когато се смачка, кашата става сочна и с приятен вкус.
Шардоне
Това е класическо бяло грозде за вино, много известно, но с неясен произход. Дълго време е било отглеждано в Бургундия. Много популярни марки вина от него се произвеждат във Франция, Италия, Германия, Швейцария, САЩ, Австралия, Молдова, Грузия.
Това грозде узрява в среден сезон. Храстът е средно висок, листата му са набръчкани, не са резчленени, но има очертани 5 дяла. Цветът на зърната е светло зелен до златист, по-късно потъмнява до бронзово.
Гроздовете са средни на големина и плътност. Зърната са малки, с овална форма, зеленикаво-бели на цвят. По цялата повърхност има кафяви точки, вътре има по 1-2 семенца. Добивът от това грозде е над средния.
Сортът е добре устойчив на замръзване и суша, но често се напада от насекоми и страда от брашнеста мана. При дъждовно време изгнива лесно.
Вкусът и ароматът на гроздето зависят от климата и почвата, на която вирее.
Ризлинг
Ризлингът е сорт от брега на Рейн, който се е пренесъл из цяла Европа. Германия обаче е исторически родината на този сорт.
Това е късно зреещ сорт, който се нуждае от хладни нощи, за да узрее. Реколтата е до 20 септември. Отличава се с енергична плътност на листната маса, виненочервените дръжки и малките плодове. Вкусът на зърното е богат, с 3-4 семена вътре. Расте добре на камениста почва, но се адаптира добре към всякакви почви. Колкото по-високо е плодородието на почвата, толкова по-лошо качество вино се получава.
Гроздето страда от мана и бактериален рак. При влажно време плодът гние, но на плесен е устойчиво.
Совиньон Блан
Това е популярен френски сорт от средния сезон, който се е разпространил по цял свят. Характеризира се със среден грозд на големина, с цилиндрична форма, голяма гъстота. Зърната са малки или средни, кръгли, често се деформират. На цвят зърната са зеленикаво-бели, но на слънцето се покриват с жълто-розов руж. Месестата част има интересен аромат. Устойчив сорт на брашнеста мана и вредители.
Бял мускат
Това е древен сорт, който води произхода си от Сирия, Арабия или Египет. Затова обича топлината и слънцето. Това грозде зрее рано или средно време. Гроздовете са средни на големина, а плодът е златист на цвят. Сочни са и имат аромат на индийско орехче. Този сорт страда много от вредители.
Грило
Това е италиански сорт грозде, който расте в Сицилия. За разлика от другите сортове бяло грозде, Грило съдържа много захари. Виното, произведено от него, има сламен цвят със зелено отражение и има аромат на ябълки, цитруси и бели цветя. Подходящо за риба, морски дарове и тестени изделия.
Траминер бял
Средно късен сорт грозде, много популярен в Молдова. Има много стабилен добив и затова се търси за вино, защото напитката, която се произвежда от него има много приятни характеристики.То е златисто на цвят, с ниска киселинност, с аромат на чаена роза, сушени плодове, стафиди, диви плодове и лимон.
Червени сортове за вино
За производство на червени вина се използва грозде с цветен плод. За разлика от белите вина, червените са по-сложни и по-сухи. Семената на плодовете съдържат танини, заради което вината са стипчиви на вкус.
Пино ноар
Това е един от най-популярните сортове за червено вино от Франция. Макар че гроздето е средно, но често се деформира и е с нисък добив, виното от него е силно на вкус и много популярно
Карменер
Това е още един френски сорт грозде от Бордо. То е от средния сезон и е характерно със синьо-черни плодове, малки по размер, заоблени. Известната марка вино носи името на областта.
Каберне совиньон
Това е може би най-популярният сорт грозде за червено вино. Родено е през ХVІІ век в Бордо, Франция. Тъмносиният плод е кръгъл и ароматен. Той е късно зреещ сорт от края на септември. Много е устойчиво на мухъл и сиво гниене. Отглежда се само в топъл климат.
Санджовезе
Това е най-известният италиански сорт грозде с късно узряване. Не понася сушата. Има тъмно лилави плодове, устойчиви на болести. Най-добрите италиански марки вина се правят от този сорт.
Сира (Шираз)
Малките, черни плодове от този среден по зреене френски сорт, дава нисък добив, но пък е устойчиво на вредители. Вината от този сорт най-често се смесват с други марки.
Мерло
Отново френски сорт късно узряващо грозде, с черни, сочни плодове. Високият добив коригира податливостта на сорта към болести, а виното, произведено от него, е световно известно.
Българските сортове, които са принос към световната индустрия на винопроизводство са Тамянка, от който се произвеждат бели вина и Мавруд и Рубин - за червени вина.
Вино може да се направи от всякакво грозде. Въпреки това специалистите по винопроизводство не препоръчват такъв експеримент, защото сортът определя букета, цвета и вкуса на напитката. За да се получи вино с високо качество е нужно добро познаване и избор на подходящ сорт, който да бъде избран с оглед на характеристиките, които трябва да притежава полученото вино.
Техническите сортове, разработени в широк мащаб по света определят богатството от вкусове и аромати на виното, цвета му, както и други негови характеристики. Те ги причисляват към пенливите, сухите или десертните вина и отговарят на всяко изискване, което може да се постави към тази най-древна и популярна напитка.
Коментари