Санджовезе (Sangiovese) представлява стар червен винен сорт грозде, който произхожда от района на Тоскана, Италия и е познат още от времето на Римската империя. Името санджовезе произхожда от латинското sanguis jovis, което в превод означава кръвта на Юпитер.
В Италия сортът заема около 10% от всички насаждения и годишният добив възлиза на половин милион тона грозде. Санджовезе е разпространен и във Франция, САЩ, Аржентина, Румъния, Южна Африка, Австралия, Мексико и други лозарски страни.
Санджовезе вирее сравнително добре на различни видове почви, но варовиковите подчертават елегантността и силата на ароматите му. В района Кианти той расте върху рохкави шистено-глинести почви. Сортът покарва рано, зрее късно и узрява доста бавно. Беритбата му започва в края на октомври, като дъждовете в областта по това време създават реална опасност от гниене поради доста тънката ципа на гроздето.
През топлите години се раждат плътни вина с висок алкохолен процент и потенциал, докато студените, от своя страна, създават проблеми с много високи киселини и твърди танини. Плодовитостта на сорта е прословута и добивите трябва непрекъснато да се контролират.
Санджовезе по света
Както споменахме, санджовезе е най-разпространеният червен сорт в Италия, заемайки над 100 000 хектара площ. Подобно на редица други червени сортове грозде от Франция и Италия, така и санджовезе е отнесен от емигрантска вълна към Северна и Южна Америка. В Южна Америка сортът е най-разпространен в Аржентина.
В САЩ санджовезе е най-срещан по калифорнийските лозя, но така или иначе има символична роля. Сортът набира сериозна популярност в Австралия.
История на Санджовезе
Предполага се, че сортът санджовезе е бил познат добре още на етруските, публикувани през 2007 година ДНК-изследвания посочват като негови родители Ciliegiolo i Calabrese Montenuovo. Първият е добре познат в Тоскана древен сорт, а вторият е почти изчезнал сорт от Калабрия. За първи път в писмени източници санджовезе е споменат сравнително късно – през 1722 година.
Характеристики на Санджовезе
Вината, произведени от санджовезе, варират в зависимост от мястото, където е отглеждано гроздето, как е отглеждано, както и кой от клоновете му е използван. Вината от този сорт се характеризират с висока киселинност, алкохолни нива в средни стойности и средно до високи танини. Тези вина не са с много плътен цвят и много често се наблюдава леко оранжевеещ нюанс по ръба на виното.
Типични за вината санджовезе са земните тонове и ненатрапчив плодов вкус. Рядко имат потенциал да отлежават над 10 години. Най-известните клонове на сорта са Санджовезе Пиколо и Санджовезе Гросо. Тези два клона отговарят напълно на имената си – пиколо и гросо на италиански означава съответно малък и голям и се отнася за размера на чепките на гроздовете.
Един от най-популярните клонове на Санджовезе Гросо е Брунело, което в превод означава малък и тъмен. Брунело носи името си от тъмнокафявия цвят на кожата на гроздовете. От него пък се правят така популярните със своите качества Брунело ди Монталчино, които се славят със своя изключителен потенциал на отлежаване.
Санджовезе е основен сорт за производство на невероятните тоскански вина Кианти, но въпреки това за да се получи DOC статус е необходимо да се купажира с други сортове, в това число и с бели. DOC статуса означава Denominazione di Origine Controllata, което е еквивалента на нашето контролирано наименование за произход. Вината трябва винаги да идват от поименно упоменат област, регион, населено място или лозарски масив и да бъдат произведени от определени сортове грозде.
Процентно позволеното участие на санджовезе е увеличено през 1984 година от 80 на 90%, а в наши дни дори е 100%. Обичайните сортове за купаж (комбиниране) са Каберне Совиньон и Каберне Фран. Участието на тези сортове допринася за изграждане на структура и комплектност на виното, както и до по-голям потенциал за отлежаване.
В заключение може да се обобщи, че вината от сорт санджовезе са с различни характери – дори онези с най-високо качество не са много тъмни на цвят, но винаги са богати на танини и са с доста висока киселинност. Те са силни, но същевременно елегантни, имат леко горчив завършек.
Поднасяне на Санджовезе
Като едни от най-страхотните представители на червените вина, санджовезе се комбинират много добре с крехки пържоли, печени птици и дивеч, богати пилешки ястия, ястия с гъби или такива с доматен сос. Като цяло вината, произведени от сорта санджовезе, са универсални по отношение на комбинирането с храна.
Това се дължи на високата киселинност на тези вина и умерения алкохолен процент. Едни от класическите двойки в италианската кухня са пици и пасти на доматена основа, поднесени с Кианти, базирано на санджовезе.
Подправки като босилек, мащерка и градински чай си отиват много добре с растителните нотки в гроздето санджовезе. Виното може да изостри някои аромати в сравнително скучни ястия като обикновена печена пържола или печено пиле. Освен с печени виното си отива добре и с пушени храни.
Коментари