Томатио са малки и много вкусни зеленчуци, произхождащи от Мексико. Идеалният му цвят и текстура е ярко зелено и доста твърдо. В кулинарно направление представлява основна съставка в известни мексикански зелени сосове. Също така може да се приготвя на пара, пържено или печено.
Подобно на много други плодове и зеленчуци, томатиото са пропити с хранителни вещества и тяхната уникална комбинация от витамини, минерали и органични съединения ги прави много здравословно допълнение към питателна диета.
Някои от ползите за здравето на томатио включват способността му да намалява шансовете за диабет, да подобрява състоянието на храносмилателната система, да повишава имунната система, да увеличава клетъчния растеж, да предотвратява някои видове рак, да подобрява зрението.
Тези зеленчуци имат значителни нива на диетични фибри, много малко калории и ниски нива на мазнини. Освен това те съдържат умерени нива на витамин С, витамин А, витамин К и ниацин, както и калий, манган и магнезий. От гледна точка на органичните съединения притежават флавоноиди като лутеин, зеаксантин и бета каротин.
В тях има високо съдържание на хранителни влакна, което ги прави много полезни за здравето на храносмилателната система, ускорявайки транзита на храните през храносмилателния тракт, като по този начин се избягва запек, излишък на газ, подуване на корема, спазми и още по-сериозни състояния като рак на дебелото черво и стомашни язви. Освен това влакната са много добри в регулирането на отделянето на въглехидрати в кръвта, като по този начин се регулират нивата на кръвната захар, което е важно за хората, страдащи от диабет, които трябва стриктно да контролират нивата си на глюкоза и инсулин.
Томатио съдържа уникални антиоксидантни фитохимикали, които са пряко свързани с противоракови и антибактериални функции. Антиоксидантите помагат да се борим срещу ефектите на свободните радикали, които са опасните странични продукти на клетъчното възпроизводство и които могат да убиват или мутират здрави клетки и да ги превърнат в ракови клетки. Освен това, витамин А, витамин С и флавоноиди, съдържащи се в тези невероятни зеленчуци, осигуряват други предпазни ефекти, особено по отношение на белодробни и орални ракови заболявания.
Съдържащият се в таматило витамин С може да помогне за стимулиране на имунната система чрез стимулиране на производството на бели кръвни клетки, основната линия на тялото за защита срещу чужди агенти и патогени.
Витамин А, от своя страна, се грижи за зрението и неговото здраве, като предотвратява катаркта и други очни заболявания. И не на последно място, таматило са идеалната храна за хора, борещи се с излишните килограми и целящи да се хранят по-здравословно.
Коментари