Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Нестандартни идеи за вкусни сарми

Нестандартни идеи за вкусни сарми

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Сарми с китайско зеле

Вместо кайма можете да използвате пилешко месо, за да напълните сармите. Като вариант за опаковане на пилешкото месо можете да използвате китайско зеле вместо обикновено, или да го замените с червено зеле за по-оригинално.

Необходими продукти: 1 зелка или 1 голяма китайска зелка, 3 моркова, 3 глави лук, 3 скилидки чесън, едно едро пиле, 200 грама леко сварен ориз, 1 яйце, сол и черен пипер на вкус, 1 супена лъжица доматено пюре.

Лукът се нарязва на ситно, морковите се настъргват на едрото ренде. В голяма тенджера с дебело дъно на среден огън се затоплят 2 супени лъжици олио. Лукът и морковите се запържват 8 минути, като се бъркат.

Половината от сместа се отделя, а към останалата в съда смес се добавя доматеното пюре и се запържва още две минути. Котлонът се изключва. Зелето – обикновено или китайско – се разкъсва на листа. Всички листа се слагат в дълбока тава и се заливат с вряла вода.

Нестандартни сарми

Пилето се обезкостява и месото се смила на кайма. Добавя се оризът, отделената част от пържените лук и моркови, яйцето, солта и черният пипер. Разбърква се и листата от зелето се пълнят с тази плънка. Слагат се в тенджерата с лука и морковите, към които е добавен и едро нарязаният чесън. Добавя се вода, колкото да покрие сармите. Кипва се, намалява се до бавен огън и се вари половин час под капак.

Сарми могат да се направят и без месо. За плънката са необходими: 1 чаша стар боб, половин чаша ориз, 1 морков, 1 глава лук, 1 яйце, черен пипер, 3 дафинови листа, 30 грама масло, сол на вкус.

Фасулът се сварява, докато омекне почти напълно – около половин час, като първата вода се излива. След това фасулът се отцежда, охлажда се и се смила с пасатор или машинка за месо. Добавя се ситно нарязаният лук и едро настърганите моркови. Добавя се суровият ориз, яйцето, солта и черният пипер.

С тази плънка се пълнят зелеви листа, предварително попарени с вряла вода. Готовите сарми се запържват леко на тиган в загрято олио. Нареждат се в голяма тенджера и се заливат с гореща вода. Добавя се маслото и дафиновите листа. Задушава се под капак половин час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest