Вместо кайма можете да използвате пилешко месо, за да напълните сармите. Като вариант за опаковане на пилешкото месо можете да използвате китайско зеле вместо обикновено, или да го замените с червено зеле за по-оригинално.
Необходими продукти: 1 зелка или 1 голяма китайска зелка, 3 моркова, 3 глави лук, 3 скилидки чесън, едно едро пиле, 200 грама леко сварен ориз, 1 яйце, сол и черен пипер на вкус, 1 супена лъжица доматено пюре.
Лукът се нарязва на ситно, морковите се настъргват на едрото ренде. В голяма тенджера с дебело дъно на среден огън се затоплят 2 супени лъжици олио. Лукът и морковите се запържват 8 минути, като се бъркат.
Половината от сместа се отделя, а към останалата в съда смес се добавя доматеното пюре и се запържва още две минути. Котлонът се изключва. Зелето – обикновено или китайско – се разкъсва на листа. Всички листа се слагат в дълбока тава и се заливат с вряла вода.
Пилето се обезкостява и месото се смила на кайма. Добавя се оризът, отделената част от пържените лук и моркови, яйцето, солта и черният пипер. Разбърква се и листата от зелето се пълнят с тази плънка. Слагат се в тенджерата с лука и морковите, към които е добавен и едро нарязаният чесън. Добавя се вода, колкото да покрие сармите. Кипва се, намалява се до бавен огън и се вари половин час под капак.
Сарми могат да се направят и без месо. За плънката са необходими: 1 чаша стар боб, половин чаша ориз, 1 морков, 1 глава лук, 1 яйце, черен пипер, 3 дафинови листа, 30 грама масло, сол на вкус.
Фасулът се сварява, докато омекне почти напълно – около половин час, като първата вода се излива. След това фасулът се отцежда, охлажда се и се смила с пасатор или машинка за месо. Добавя се ситно нарязаният лук и едро настърганите моркови. Добавя се суровият ориз, яйцето, солта и черният пипер.
С тази плънка се пълнят зелеви листа, предварително попарени с вряла вода. Готовите сарми се запържват леко на тиган в загрято олио. Нареждат се в голяма тенджера и се заливат с гореща вода. Добавя се маслото и дафиновите листа. Задушава се под капак половин час.
Коментари