Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусните сарми

Тайната на вкусните сарми

Тайната на вкусните сарми
Регулируем сушилник за мивка тип кошница-18%
Препоръчано за теб:
Регулируем сушилник за мивка тип кошница
23.00 лв.
18.86 лв.

Всяко ястие има своята тайна, за да стане вкусно. Всеки добър готвач прибавя по нещо различно, за да се получи желаната храна – вкусна и добре изглеждаща.

Сармите са част от българската национална кухня – постни, месни, зелеви или лозови, сармичките са чудесна гозба както за вегетарианци, така и за хора похапващи месо, и за обед, и за вечеря.

В различните краища на България сармите се приготвят по-различен начин. В родопския край, например, ги правят много мънички. Всъщност, за да бъдат завити всички тези малки хапчици се изисква доста търпение от страна на домакинята.

Най-трудно се правят постни сарми. Тайната на тяхното приготвяне е в зеленчуците. Колкото повече подправки и миризми им сложите, толкова по-вкусни ще станат сармичките. Задължителни са, разбира се, лукът (може и праз, зависи от сезона) и морковът, а за повече цвят и вкус добавете копър и магданоз – още по-добре ще бъде, ако сте намерили пресни.

Тайната на вкусните сарми

Сложете и повечко мазнина, за да не станат сухи след като минат през термичната обработка. В плънката може да се добавят и гъби, които придават много интересен аромат на цялата смес.

Ако не сте любители на постните сармички и искате да приготвите зелеви или лозови, е по-добре да използвате накълцано месо, вместо кайма. По този начин сармите ще станат по-сочни, а и много по-вкусни. В шопския край са известни т.нар. сарми върху кокали – слагате ги най-долу в гювеча, а след това отгоре нареждате сармичките. Ароматът е чудесен – оризът и подправките се смесват с аромата на месото, което е под сармите.

Вече стана ясно, че освен плънката за сармичките е важно да бъдат приготвени в гювеч. Никакъв друг съд не може да се сравни с керамичния.

За да станат сармите много вкусни, е добре също да ги проготвяте на бавен огън – нека покъкрят повечко време. Не забравяйте, обаче, че каквото и да прибавите към сармичките, най-важното е да бъдат приготвени с желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest