Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусните брускети

Тайната на вкусните брускети

Видове брускети

Създаването на брускетите се крие някъде далеч в древността още от римляните и етруските. Името идва от староримското bruscare, което означава изпечен хляб.

Днес съществуват много вариации на брускетите – с домати, зеленчуци, боб, консервирано месо и сирене. За да направите наистина вкусни препечени хлебчета, не е важна декорацията им, а приготвянето на тестото и неговото овкусяване.

В Токсана – родината на брускетите, казват, че най-добрата брускета трябва да има вкус на пушек. Поговорката идва от това, че една от тайните при печенето на брускетите е, че тестото по-скоро се опушва на дървени въглища, отколкото да се пече.

Другият тънък момент при приготвянето на перфектните брускети е чесънът. Още преди напълно да са готови, хлебчетата се намазват със скилидка чесън. Това трябва да стане веднага, когато леко се втвърдят на жарта и се появят черните линии от пещта.

След като са опечени, брускетите се намазват със зехтин и след това се поръсват с морска сол. Следващият тънък момент е, че трябва да бъдат оставени няколко часа да престоят заедно със свежи подправки.

брускети

Вземете дълбока купа, на дъното й поставете пресен босилек или розмарин. Сложете отгоре брускетите и след това още един слой подправки. Оставете да престоят така час.

За декорацията на брускетите използвайте пресни и сочни домати. Такива, чийто сок ще попие и допълнително ще овкуси хлебчетата. Разбира се, декорацията им зависи изцяло от вас. Рецептата на оригиналните брускети, както ги правят в Токсана, е само хляб, зехтин и морска сол.

Къдравото зеле и чери доматите са традиционната вариация на декорацията за брускетите. Брускетите се консумират с леки, пресни плодови вина и винаги се сервират заедно със сирене.

Разбира се, днес рецептите с брускетите са пригодени за всеки вкус и те вече имат много и различни разновидности - с колбаси, морски дарове, маслини, чушки и различни зеленчуци, така че можете да си измислите своя собствена рецепта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Най- много ми допадат брускетите със сирене и домат
07.02.2016 22:16
Марина
Марина
Определено е така. И аз винаги ги мажа със скилидка чесън и тогава прибавям всичко останало.
07.02.2016 17:44