Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусните ребърца

Тайната на вкусните ребърца

Тайната на вкусните ребърца

Ребърцата са едно бързо, но пък много вкусно ястие. Те са добър избор, когато сте решили да си направите барбекю в градината или пък просто много обичате свинско месо на кокал. Подходящ вариант са и за Коледната трапеза - какво по-вкусно от ребърца със сос, в съчетание с чаша червено вино?

Ние ще ви разкрием тайната на вкусните ребърца и как да си ги приготвите...

Изберете месото

Може за заложите на класиката - свински ребра, но може и да си направите телешки ребърца. Разбира се, вариантът със свинско месо е доста по-лесен, евтин и популярен. При телешкото месо спецификата на готвенето е малко по-деликатна, а и в днешно време на пазара телешкото е доста по-скъпо като цена от свинското.

Не ги варете!

Тайната на вкусните ребърца

В никакъв случай не правете тази грешка! Не варете предварително ребърцата. Това е популярно схващане от години насам, че свинските или каквито и да са ребра трябва да се сварят предварително. Това е грешка, тъй като има опасност да ги преварите и да станат на пихтия. Буквално! Не го правете.

Марината

Това е основната част от приготвянето на ребърца. И това е главната тайна, за да станат вкусни и апетитни - добрата марината! Ако не сте направили добре маринатата и най-важното - не сте ги оставили в нея поне няколко часа - няма да получите така желания ефект.

Избере изпитана рецепта за марината

Има много варианти за марината за ребърца - класиката е барбекю сос, но всякакви други експериментални варианти като ябълки и лимони са вариант. Меденият сос също много върви със свинско месо и ребра. Ето няколко рецепти за марината за ребърца:

Меден сос

Смесете мед и соев сос, добавете 1-2 лъжици оцет, за предпочитане - балсамико, черен и червен пипер и няколко леко счукани скилидки чесън, но може и без тях. Трябва да се получи гъста смес. Най-добре е да ползвате тази марината за разделени ребра, тъй като ще полепне по-добре.

С червено вино

Тайната на вкусните ребърца

Това е една от най-популярните маринати, особено по нашите родни ширини. Вземете хубаво червено вино, сложете в него едро нарязан лук, прясно смлян пипер и малко сол. Остава само да накиснете месото.

Барбекю сос

Това е класиката. Кетчуп, мед, сос Уорчестър, захар.... може да експериментирате като цяло с вкусовете. Може да добавите соев сос и малко лимон.

С ракия

Марината с ракия е също добър вариант за свинско месо. Просто оставете ребърцата, поляти в малко ракия за няколко часа. Ще станат крехки и сочни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest