Ребърцата са едно бързо, но пък много вкусно ястие. Те са добър избор, когато сте решили да си направите барбекю в градината или пък просто много обичате свинско месо на кокал. Подходящ вариант са и за Коледната трапеза - какво по-вкусно от ребърца със сос, в съчетание с чаша червено вино?
Ние ще ви разкрием тайната на вкусните ребърца и как да си ги приготвите...
Изберете месото
Може за заложите на класиката - свински ребра, но може и да си направите телешки ребърца. Разбира се, вариантът със свинско месо е доста по-лесен, евтин и популярен. При телешкото месо спецификата на готвенето е малко по-деликатна, а и в днешно време на пазара телешкото е доста по-скъпо като цена от свинското.
Не ги варете!
В никакъв случай не правете тази грешка! Не варете предварително ребърцата. Това е популярно схващане от години насам, че свинските или каквито и да са ребра трябва да се сварят предварително. Това е грешка, тъй като има опасност да ги преварите и да станат на пихтия. Буквално! Не го правете.
Марината
Това е основната част от приготвянето на ребърца. И това е главната тайна, за да станат вкусни и апетитни - добрата марината! Ако не сте направили добре маринатата и най-важното - не сте ги оставили в нея поне няколко часа - няма да получите така желания ефект.
Избере изпитана рецепта за марината
Има много варианти за марината за ребърца - класиката е барбекю сос, но всякакви други експериментални варианти като ябълки и лимони са вариант. Меденият сос също много върви със свинско месо и ребра. Ето няколко рецепти за марината за ребърца:
Меден сос
Смесете мед и соев сос, добавете 1-2 лъжици оцет, за предпочитане - балсамико, черен и червен пипер и няколко леко счукани скилидки чесън, но може и без тях. Трябва да се получи гъста смес. Най-добре е да ползвате тази марината за разделени ребра, тъй като ще полепне по-добре.
С червено вино
Това е една от най-популярните маринати, особено по нашите родни ширини. Вземете хубаво червено вино, сложете в него едро нарязан лук, прясно смлян пипер и малко сол. Остава само да накиснете месото.
Барбекю сос
Това е класиката. Кетчуп, мед, сос Уорчестър, захар.... може да експериментирате като цяло с вкусовете. Може да добавите соев сос и малко лимон.
С ракия
Марината с ракия е също добър вариант за свинско месо. Просто оставете ребърцата, поляти в малко ракия за няколко часа. Ще станат крехки и сочни.
Прочетето също кои са подходящите гарнитури за ребърца, как да овкусяваме ребърца или как да си приготвим класиката - боб с ребра.
Коментари