Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусните тиганици

Тайната на вкусните тиганици

Тиганици

Това, което предизвиква усмивка у всеки, е представата за неделното утро у дома. То винаги се свързва с аромат на прясно приготвена закуска и любимото кафе. Изпържените палачинки, мекици, бухти, филийки са класиката, която веднага ни идва наум, когато се размислим за неделната закуска. Но има и още една вкусна пържена закуска, която руснаците наричат олади /оладии/, а у нас - тиганици. Това народно название идва от тиган. Пържена в тиган тестена закуска, това е точната дефиниция на тиганици.

Какво различава тиганиците от бухтите и мекиците?

Тиганиците - разновидност на по-познатите бухти и мекици

Тези пържени закуски се правят от едни и същи продукти. Разликите са незначителни по отношение на съставките, а крайният продукт се различава леко по външен вид. Тиганиците са по-плоски от бухтите и малко по-плътни от мекиците. Оладите или тиганиците могат да бъдат приготвени и с плънка. Те стават и по-мазни, затова тайната на вкусните, но и здравословни тиганици е след изпържването закуската да се постави върху домакинска хартия, за да се изтече от нея мазнината, която е попила. Може да се изпържат и без никаква мазнина.

Рецепта за класически тиганици

Продукти:

2 ½ чаши пресято брашно

1 яйце

500 грама кисело мляко

1 ½ чаена лъжица сода за хляб

2 супени лъжици захар

Щипка сол

Олио за пържене

Приготвяне:

• В купа се смесват пресятото брашно и содата;

• В друг съд се разбиват яйцето, киселото мляко, захарта и солта с лъжица или тел;

• Към млечната смес постепенно се прибавя брашното. Сместа трябва да се получи гладка и без бучки;

• Полученото тесто се покрива с кърпа и се оставя да престои 30 минути;

• След 30 минути върху тестото се образуват мехурчета, което означава, че е готово за приготвяне. Важният момент е, че тестото повече не се разбърква;

• В тиган се загрява олиото. То не бива да е много, колкото да покрие дъното. С лъжицата се гребва от тестото и се пуска в мазнината. Тестото е гъсто и затова ще пада бавно от лъжицата;

• Пържи се от двете страни до златист цвят;

• Сервира се със сладко, мед, заквасена сметана или друго по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен