Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Нестандартни идеи за шишчета

Нестандартни идеи за шишчета

Нестандартни шишчета

Шишчетата са лесен начин да приготвим вечеря. Може да добавите абсолютно всичко, което искате или имате вкъщи. Стават вкусни само с зеленчуци, както и ако сложите месо.

Най-важната част от приготвянето на шишчетата е стоенето на месото в маринатата. По този начин каквото и месо да приготвяте, ще стане по-крехко, а и ще бъде изключително ароматно. Хубаво е месото да престоява поне 2 часа в марината, освен ако в рецептата изрично не е упоменато друго.

Нестандартни идеи за шишчета

Добра марината за свинско месо е с розмарин, черен пипер, няколко скилидки чесън, сол и бяло вино. Всичко това е смесено заедно, чесънът е пресован – слагате хапките свинско да постоят няколко часа във всички тези миризми.

Може да не използвате вино, а да сложите малко соев сос, мащерка и мед. Месото ще стане много ароматно и ще сладни почти незабележимо, но чудесно ще се допълват с лук и чушка, които в последствие можете да нанижете на шишчето.

Нестандартни идеи за шишчета

Когато дойде време да нанизваме шишчетата, можем спокойно да импровизираме. Много вкусни стават гъбите на шишче – и за да изглежда толкова добре, колкото е и вкусно, купете гъби с долу-горе еднакъв размер. По този начин ще ги нанижете цели на дървената клечка.

Ако имате под ръка агнешко, нарежете го на кубчета и го оваляйте добре в смес от риган, лимонов сок, чесън, черен пипер, сол и малко зехтин. На шишчето редете – агнешко, парче пипер, парче ананас, агнешко и т.н. изпечете ги на барбекюто. Ще им трябват не повече от десетина минути.

Нестандартни идеи за шишчета

Ако пък предпочитате свинско, можете да го редите на шишчето заедно с кайсии. Просто трябва предварително да сте оставили месото да постои в марината от лют пипер, чесън и лимонов сок.

Когато започнете да нареждате кайсиите на шишчето, слагайте половинка от един плод или четвъртина. Редете плод и месо няколко пъти и изпечете в грил тиган или на барбекю.

За вегетариански шишчета използвайте зеленчуци, които след като са изпечени можете да полеете с предварително направен дресинг от копър, лимонов сок, зехтин и сол. Наредете на шишчето тиквичка, лук, гъба. Завършете и започнете нанизването на шишчето със скилидка чесън.

И една идея за плодови шишчета – нарежете на филийки банан, киви, ябълки, круши, ананас или други плодове по ваш избор или според сезона.

Нанижете ги на шишче и ги сервирайте, полети с шоколадов или друг топинг, мед или сметана. Ще се получи едновременно вкусен и впечатляващ десерт – разновидност на плодова салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest