Шишчетата са лесен начин да приготвим вечеря. Може да добавите абсолютно всичко, което искате или имате вкъщи. Стават вкусни само с зеленчуци, както и ако сложите месо.
Най-важната част от приготвянето на шишчетата е стоенето на месото в маринатата. По този начин каквото и месо да приготвяте, ще стане по-крехко, а и ще бъде изключително ароматно. Хубаво е месото да престоява поне 2 часа в марината, освен ако в рецептата изрично не е упоменато друго.
Добра марината за свинско месо е с розмарин, черен пипер, няколко скилидки чесън, сол и бяло вино. Всичко това е смесено заедно, чесънът е пресован – слагате хапките свинско да постоят няколко часа във всички тези миризми.
Може да не използвате вино, а да сложите малко соев сос, мащерка и мед. Месото ще стане много ароматно и ще сладни почти незабележимо, но чудесно ще се допълват с лук и чушка, които в последствие можете да нанижете на шишчето.
Когато дойде време да нанизваме шишчетата, можем спокойно да импровизираме. Много вкусни стават гъбите на шишче – и за да изглежда толкова добре, колкото е и вкусно, купете гъби с долу-горе еднакъв размер. По този начин ще ги нанижете цели на дървената клечка.
Ако имате под ръка агнешко, нарежете го на кубчета и го оваляйте добре в смес от риган, лимонов сок, чесън, черен пипер, сол и малко зехтин. На шишчето редете – агнешко, парче пипер, парче ананас, агнешко и т.н. изпечете ги на барбекюто. Ще им трябват не повече от десетина минути.
Ако пък предпочитате свинско, можете да го редите на шишчето заедно с кайсии. Просто трябва предварително да сте оставили месото да постои в марината от лют пипер, чесън и лимонов сок.
Когато започнете да нареждате кайсиите на шишчето, слагайте половинка от един плод или четвъртина. Редете плод и месо няколко пъти и изпечете в грил тиган или на барбекю.
За вегетариански шишчета използвайте зеленчуци, които след като са изпечени можете да полеете с предварително направен дресинг от копър, лимонов сок, зехтин и сол. Наредете на шишчето тиквичка, лук, гъба. Завършете и започнете нанизването на шишчето със скилидка чесън.
И една идея за плодови шишчета – нарежете на филийки банан, киви, ябълки, круши, ананас или други плодове по ваш избор или според сезона.
Нанижете ги на шишче и ги сервирайте, полети с шоколадов или друг топинг, мед или сметана. Ще се получи едновременно вкусен и впечатляващ десерт – разновидност на плодова салата.
Коментари