Шишчетата са вкусна храна, която се харесва на хората от различни възрасти и с различни хранителни навици. На шиш могат да се приготвят много продукти, както месни, така и вегетариански.
Шишчетата са подходящи за основна храна, а също и за десерти. Стига да са приготвени като са спазени принципите на здравословното хранене. Ето някои идеи за здравословни шишчета от цял свят.
Шишчета от дребни риби за полезни мазнини /гръцка кухня/
Дребните риби, като сардината например, са отличен източник на полезни мазнини. Приготвянето им на скара е вкусна, здравословна и лека вечеря през лятото. Готви се бързо и дава поле за различни вариации както на самото шишче, така и на гарнитурите.
Приготвяне: Сардините се овкусяват със сол, лимонов сок, черен пипер и се нанизват няколко рибки на шиша по следния начин: с шишчето се промушва сардината близо до главата, а следващата - близо до опашката. По този начин се нанизват рибки по цялата дължина на шишчето. Готови са най-много след 10 минути.
Шишчета от скариди /средиземноморска кухня/
![здравословни шишчета със скариди](/files/lib/600x350/shrimp-skewers-photo7.webp)
Продукти: Скариди, мазнина - зехтин, цели главички арпаджик, чушка, лимон, черен пипер, сол.
Приготвяне: Нарязаната на ленти чушка, лукчетата и и скаридите се смесват в съд. От останалите продукти се прави заливка, която се сипва върху скаридите и зеленчуците и престоява няколко часа.
Шишчетата се правят като се нанизват скаридите на шиша, а между тях се слагат зеленчуците пекат се само по 2 минути от всяка страна. Това е бързо, лесно и здравословно ястие.
Шишчета от зеленчуци /китайска кухня/
Най-подходящи зеленчуци са чушки, лук, тиквички, бланширан картоф, гъби.
Подправки: Къри, соев сос, зехтин, сол, черен пипер.
Приготвяне: Зеленчуците се режат на парчета. Прави се марината от останалите продукти и се заливат да престоят няколко часа. Пекат се около 10 минути до готовност.
Шишчета от зеленчуци са чудесен избор при индивидуален хранителен режим. Зеленчуковите са възможно най-здравословните шишчета, които също се приготвят само за няколко минути.
Шишчета от плодове на скара за здравословен десерт /европейска кухня/
![здравословни плодови шишчета](/files/lib/600x350/fruit-skewers-plodove.webp)
Плодове като ягоди, банани, праскови, круши, ябълки и други не само запазват вкуса си при печене на скара, но и добиват по-силна сладост.
Приготвяне: Плодовете се режат на парчета и се нанизват на шиш в различни комбинации според вкуса. Нужни са само 2-3 минути в края на скарата, за да се получи златист на цвят, топъл плодов здравословен десерт. Трябва да се помни, че не се пекат на директен огън. Изключително вкусни здравословни шишчета.
Коментари