Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Здравословни идеи за шишчета от цял свят

Здравословни идеи за шишчета от цял свят

здравословни зеленчукови шишчета

Шишчетата са вкусна храна, която се харесва на хората от различни възрасти и с различни хранителни навици. На шиш могат да се приготвят много продукти, както месни, така и вегетариански.

Шишчетата са подходящи за основна храна, а също и за десерти. Стига да са приготвени като са спазени принципите на здравословното хранене. Ето някои идеи за здравословни шишчета от цял свят.

Шишчета от дребни риби за полезни мазнини /гръцка кухня/

Дребните риби, като сардината например, са отличен източник на полезни мазнини. Приготвянето им на скара е вкусна, здравословна и лека вечеря през лятото. Готви се бързо и дава поле за различни вариации както на самото шишче, така и на гарнитурите.

Приготвяне: Сардините се овкусяват със сол, лимонов сок, черен пипер и се нанизват няколко рибки на шиша по следния начин: с шишчето се промушва сардината близо до главата, а следващата - близо до опашката. По този начин се нанизват рибки по цялата дължина на шишчето. Готови са най-много след 10 минути.

Шишчета от скариди /средиземноморска кухня/

здравословни шишчета със скариди

Продукти: Скариди, мазнина - зехтин, цели главички арпаджик, чушка, лимон, черен пипер, сол.

Приготвяне: Нарязаната на ленти чушка, лукчетата и и скаридите се смесват в съд. От останалите продукти се прави заливка, която се сипва върху скаридите и зеленчуците и престоява няколко часа.

Шишчетата се правят като се нанизват скаридите на шиша, а между тях се слагат зеленчуците пекат се само по 2 минути от всяка страна. Това е бързо, лесно и здравословно ястие.

Шишчета от зеленчуци /китайска кухня/

Най-подходящи зеленчуци са чушки, лук, тиквички, бланширан картоф, гъби.

Подправки: Къри, соев сос, зехтин, сол, черен пипер.

Приготвяне: Зеленчуците се режат на парчета. Прави се марината от останалите продукти и се заливат да престоят няколко часа. Пекат се около 10 минути до готовност.

Шишчета от зеленчуци са чудесен избор при индивидуален хранителен режим. Зеленчуковите са възможно най-здравословните шишчета, които също се приготвят само за няколко минути.

Шишчета от плодове на скара за здравословен десерт /европейска кухня/

здравословни плодови шишчета

Плодове като ягоди, банани, праскови, круши, ябълки и други не само запазват вкуса си при печене на скара, но и добиват по-силна сладост.

Приготвяне: Плодовете се режат на парчета и се нанизват на шиш в различни комбинации според вкуса. Нужни са само 2-3 минути в края на скарата, за да се получи златист на цвят, топъл плодов здравословен десерт. Трябва да се помни, че не се пекат на директен огън. Изключително вкусни здравословни шишчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest