Експериментирайте с различни рецепти за мусове от цял свят, за да зарадвате близките си и да се поглезите. Мусовете са лек и нежен десерт.
Италианският мус от бял шоколад с ягоди е много вкусен. Необходими продукти: 250 грама бял шоколад, 1 чаена чаша течна сметана, половин чаша прясно мляко, 150 грама захар, 3 яйца, 4 големи ягоди, 25 грама млечен шоколад, ментови листенца.
Белият шоколад се начупва на ситно и се добавя прясното мляко. Загрява се на пара или на водна баня. Когато шоколадът се разтопи, се сваля от огъня.
Жълтъците се отделят от белтъците. Жълтъците се разбиват със захарта и се добавят към топлия шоколад. Разбъркват се и се оставят да се охладят.
Разбива се сметаната и се добавя към шоколада. Разбърква се с дървена лъжица и се разпределя в купички. Оставя се в хладилник и преди сервиране се поръсва с настърган млечен шоколад. Украсява се с ягоди и ментови листенца.
![Плодов мус](/files/lib/220x165/yagodov-krem.webp)
Френският мус от кестени е с много приятен вкус.
Необходими продукти: 1 килограм кестени, 750 милилитра прясно мляко, 150 грама захар, 300 милилитра заквасена сметана, 100 грама какао, 150 грама захаросани плодове, 50 грама орехи, 20 грама масло, 1 ванилия.
Кестените се сваряват, като предварително се срязват леко, за да могат да се белят по-лесно. След като кестените се сварят, се обелват от кората и от вътрешната кафява ципа.
Кестените се слагат в тенджера, добавя се млякото и половината какао, ванилията и всичко се вари 20 минути. Покрива се с хартия за печене форма да пудинг или за кекс. Надробяват се кестените, като се оставят 10 цели за украса.
![Мус със сметана](/files/lib/220x165/pudding-qgodki-shoko.webp)
Слагат се три четвърти от кестеновото пюре във формата. Разбива се сметаната, нарязва се захаросаните плодове и орехите. Смесват се със сметаната и излейте върху кестеновото пюре. Отгоре се разпределя останалото пюре от кестени. Оставя се за 4 часа в хладилник.
Когато пудингът е готов, се приготвя глазурата. В тенджерка се загрява захарта, останалото какао и 3 супени лъжици вода. Мусът се покрива с глазура и се украсява с бита сметана и цели кестени.
Бразилският мус с кафе е много интересен десерт. Необходими продукти: 15 грама желатин, 65 грама мляно кафе, 3 жълтъка, 50 грама захар, 1 ванилия, 300 милилитра заквасена сметана, 50 грама орехи, 30 грама пудра захар.
Желатинът се залива с 200 милилитра студена вода и се оставя да набъбне. От кафето и 300 милилитра вряла вода се сварява кафе и се прецежда през гъсто сито.
Жълтъците се разбиват със захарта. Кафето се налива в жълтъците и се нагрява, докато не се сгъстят. Добавя се набъбналият желатин и ванилията.
Сметаната се разбива и се смесва с охладената смес с кафе. Мусът се разпределя в купички и се оставя в хладилника да се стегне. Украсява се с орехи, поръсва се с пудра захар и се сервира.
Коментари