Едно от най-хубавите неща на пролетта и лятото несъмнено е времето, прекарано с близките и любимите ни хора на пикник в планината или защо не и на морския бряг.
А ако към цялата тази идилия се прибавят и вкусни месни шишчета на скара, барбекю или жар, то тогава имаме всички предпоставки за едно незабравимо изживяване.
Шишчетата разбира се са едно от любимите ни изкушения, когато става въпрос за скара. Месото, което ще нанижете, е въпрос на вкус и настроение - свинско, агнешко, пилешко, риба, морски дарове, зеленчуци и плодове или комбинация от тях...възможностите са неизчерпаеми.
Преди обаче да ги метнете на скарата или барбекюто, трябва да помислите и за гарнитурата. Защото печено шишче без гарнитура е като лято без студена бира.
Макар и само вкусно допълнение към месните ястия, гарнитурите трябва да се избират според вида, вкуса и аромата на месото, което ще използвате.
Но ако печете шишчета на скарата у дома, няма да бъде проблем да приготвите една от следните рецепти за идеална гарнитура:
- картофи (варени, печени, пържени, сотирани);
- топла гарнитура от варива (грах, фасул, леща, ориз, царевица);
- салата от сезонни зеленчуци (домати, краставици, зелена салата, зеле, моркови, маруля и т.н.);
- сосове и дипове за гарнитура (лютеница, кьопоолу, доматена салца, айвар, чеснов, млечен и т.н.);
- консервирани (кисели краставички, туршия, маслини, кисело зеле и т.н.);
- печени зеленчуци: чушки, тиквички, патладжани, кромид лук, гъби, домати, царевица, аспержи и т.н.
Естествено, голяма част от рецептите за шишчета включват и зеленчуци, така че изборът е според вашите предпочитания.
Но все пак, ако се двоумите какво да изберете, винаги може да нанижете освен шишчетата с месо, така и шишчета с мариновани зеленчуци. Така за всекиго ще има по нещо, дори след близките ви да има вегетарианци.
Ето и една примерна базова рецепта (за 4 порции):
тиквички - 2 бр.
червен лук - 1 глава
червени чушки - 2 бр.
зелени чушки - 2 бр.
печурки - 200 г, дребни
соев сос - 150 мл
червен пипер - 1 ч.л.
черен пипер - 1/4 к.л.
олио или зехтин - 4 с.л.
Зеленчуците се измиват, почистват и се нарязват на парчета с еднаква големина. Гъбите се оставят цели. Оставят се в предварително смесените продукти за маринатата (соев сос, олио или зехтин, червен пипер и чер пипер) за около 15 минути.
Зеленчуците се нанизват на дървени шишчета и се пекат по няколко минути от всяка страна на скара, барбекю или жар.
И да не забравите студената бира!
Добър апетит и наздраве!
Коментари