Повечето любители на ягодите предпочитат горските ягоди, които се срещат като диворастящи из много части на България. Те са много ароматни и макар и по-малки от култивираните, по нищо не им отстъпват.
Ако сте решили да се разходите из красивите български гори и да си наберете горски ягоди, не бързайте да ги похапвате директно, защото тук ще Ви предложим 5 нестандартни рецепти с горски ягоди, които можете да пробвате:
Ягодов сос за панирани топени сиренца
Необходими продукти: 3 ч. ч. горски ягоди, 3 ч. ч. пудра захар
Начин на приготвяне: Измитите и почистени от дръжките ягоди се засипват със захарта и се оставят така за 12 часа. След това се слагат в бурканчета и се стерилизират за около 30 мин.
Крюшон
Необходими продукти: 300 г горски ягоди, 1 бутилка качествено сухо бяло вино, 80 г захар, 1 малка газирана вода
Начин на приготвяне: Измитите и почистени от дръжките ягоди се посипват със захарта, поръсват се с 50 мл от виното и се оставят похлупени да престоят за 1 час. След това се долива останалото вино и газираната вода. Може да бъде сервирана цялата купа с крюшона или той да бъде насипан в красиви коктейлни чаши заедно с малко лед.
Белтъчен ягодов крем
Необходими продукти: 250 г горски ягоди, 80 г захар, 1 белтък
Начин на приготвяне: Ягодите се измиват, намачкват се с вилица и се смесват с половината от захарта, а останалата захар се разбива с белтъка. Двете смеси се събират, разбъркват се добре и полученият крем се сипва в красиви купи, като се украсява отгоре с по няколко цели ягоди.
Ягодови ледени блокчета за коктейли
Необходими продукти: Шепа горски ягоди, няколко листа от мента, формички за лед, вода
Начин на приготвяне: Напълнете формичките за лед с вода и пуснете във всяко отделение по 1- 2 ягоди и листенце мента. Оставете формичките за замръзнат и ги използвайте, както намерите за добре.
Коктейл от горски ягоди с нес кафе
Необходими продукти: 300 г горски ягоди, 70 г ягодов сок, 500 мл прясно мляко, щипка нес кафе, 150 г сметанов сладолед.
Начин на приготвяне: Ягодите се разбиват заедно с нес кафето и сока, след което към тях се добавя млякото и сладоледа. Всичко отново се разбива добре и се сервира в коктейлни чаши.
Коментари