Има много начинаещи кулинари, а вярвам и не само начинаещи, които не са чували за тази прекрасна карамелена сладост, използвана все по-често за направата на десерти. С две думи дулсе де лече е млечен карамел. Има два основни варианта за приготвянето му в домашни условия.
Първият вариант е за тези, които имат достъп до истинско домашно прясно мляко и имат време често да разбъркват сместа от мляко и захар. Рецептата е проста, но изисква време и внимание. Важна е технологията.
Съставките, които са ви нужни, са 950 мл прясно мляко, 200 г захар и 1/4 ч.л. сода за хляб, разтворена в 2 ч.л. вода.
Може да си добавите аромати по избор като канела и ванилия. Някои хора дори слагат по мъничко морска сол, за да се откроява повече привкуса на карамелена сладост след първата нотка на солено.
Технологията на приготвяне на дулсе де лече е следната: В прясното мляко изсипвате захарта и ароматите и слагате на котлон, загрят от умерена до силна температура. Разбърквате до разтваряне и чакате да млякото да заври, след което сваляте за малко от котлона и добавяте разтворената във вода сода.
Тук е момента да ви препоръчам по-дълбока тенджера, тъй като млякото ще шупне, разбъркайте го добре, след което го върнете на котлона. Трябва да ври интензивно 1 час, като го бъркате на всеки десетина минути.
Намалете котлона след един час и варете още 20-30 минути. В първите 10-15 минути бъркайте сместа на всеки 5 минути, а в края вече трябва да започнете да бъркате постоянно, докато сместа се сгъсти.
Ако сте ползвали канела на пръчка или ванилия на шушулка, след като оттеглите от котлона, прецеждате в бурканче или където смятате да го съхранявате (в случай, че няма да го ползвате сега) докато е все още по-течен. Когато изстине се сгъстява още и се съхранява до около месец в хладилник.
Другия ви вариант за приготвяне на дулсе де лече е доста по-лесен. Купете си консерви с подсладено кондензирано мляко и директно с кутиите ги сварете в голяма тенджера с вода.
Варят се около 2-3 часа, като минимумът е 2 часа, а вие винаги трябва да следите водата да покрива консервите, а ако се изпари да доливате с гореща. След като изтече времето изваждате консервите от водата и ги оставяте да се охладят. Готови са за отваряне и консумиране.
Хубавото на този вариант е, че годността на този млечен карамел е много дълга, практически докато отворите консервата, а след отварянето може престои около 1 месец в хладилника.
А най-лесният вариант да се доберете до тази сладост е от магазина. Най-вероятно няма да е така уникален и вкусен като домашния вариант, на който вие може винаги да повлияете с вкусовите си предпочитания, но пак е добра алтернатива.
Коментари